1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Riitta Nelimarkka

Riitta Nelimarkka on ylpeä juuristaan

Taiteilija-professori Riitta Nelimarkassa ailahtaa puukkojunkkariveri aina, kun hän saapuu Etelä-Pohjanmaalle. Vaikka Nelimarkka on syntynyt Helsingissä, hän omaa vahvat pohjalaiset juuret.

Kuvataiteilija ja professori Riitta Nelimarkka. Kuva: Yle

Taiteilija-professori Riitta Nelimarkka saapui perjantaina suoraan Pariisista Alajärvelle Etelä-Pohjanmaalle juhlistamaan Nelimarkka-museon 50-vuotisjuhlaa (8.8.2014). Nelimarkan isoisä Eero Nelimarkka perusti taidemuseon Alajärvelle oman isänsä kotipihalle vuonna 1964.

Riitta Nelimarkka itse on syntynyt Helsingissä, hänen isänsä Antti Vaasassa ja myös Eero Nelimarkka syntyi Vaasassa. Silti Alajärvi valikoitui Nelimarkan nimeä kantavan taidemuseon paikaksi.

– Oma isäni oli kyllä sitä mieltä, että museo olisi pitänyt perustaa lähemmäs Helsinkiä, mutta isoisä oli jääräpäinen, kertoo Riitta Nelimarkka.

Nelimarkka sanoo oppineensa antamaan entistä enemmän arvoa suvulleen ja töilleen ajan myötä.

– Olen oppinut olemaan ylpeä.

Alajärvi voisi hyödyntää paremminkin

Nelimarkka kehuu erityisesti museorakennusta, joka on Hilding Ekelundin suunnittelema.

– Se on hyvin kestänyt aikaa. Kyllä siitä voi olla ylpeä. Uusimpana virityksenä tauluvarasto on italialaisen virtaviivainen ja hieno, naurahtaa Nelimarkka.

Alajärvelle museo Nelimarkan mukaan sopii, sillä juuret ovat siellä vahvasti. Tosin Alajärven kaupunkia Nelimarkka hiukan näpäyttää.

– Museo on kansainvälisestikin ottaen hieno ja Alajärven kaupunki voisi hyödyntää paljon enemmän.

Yhteisnäyttely lähtee kiertueellekin

Nelimarkka-museon 50-vuotisjuhlia vietettiin perjantaina. Juhlavuoden kunniaksi museossa on esillä syyskuun loppuun saakka Riitta Nelimarkan ja Eero Nelimarkan teoksia rintarinnan. Näyttely kantaa nimeä Due Nelimarkka.

– Ajattelin, että onko se kornia, kun on isoisä ja pojantytär samassa näyttelyssä. Mutta rakentaminen oli hauskaa, koska siinä syntyi jatkuvasti oivalluksia, mitä yhtymäkohtia löytyy kahden erilaisen taiteilijan välillä. Tämä oli mainio ratkaisu ja näyttely lähtee täältä eteenpäin kiertämäänkin, kertoo Riitta Nelimarkka.

– Mitä enemmän tulee ikää, sen tärkeämmäksi taide tulee. Taiteessa avautuu maailma, jos vaan uskaltaa olla avoin, toteaa Nelimarkka.