1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yhteinen olohuone helpottaa vanhusten yksinäisyyttä

Ikäihmisten olohuone aloittaa toimintansa Oulun keskustassa. Ilta- ja viikonloppupainotteiseen toimintaan halutaan mukaan erityisesti yksinäiset vanhukset.

Kuva: Yle

Oulun eläkkeensaajat ry on aloittanut erityisesti yksinäisille vanhuksille suunnatun toiminnan, Ikäihmisten olohuoneen. Kokoontumiset painottuvat viikonloppuihin ja juhlapyhiin sekä iltoihin, eli ajankohtiin, jolloin esimerkiksi asukastuvat ovat normaalisti kiinni.

Raha-automaattiyhdistys myönsi Oulun eläkkeensaajat ry:lle 700 000 euroa ja sen turvin Ikäihmisten olohuone on avoinna kesään 2017 saakka. 

Yksinäiset liikkeelle

Ikäihmisten olohuone -projektin projektipäällikkö Nina Hynninen kertoo, että kokoontumisiin odotetaan ainakin 30-40 vanhusta kerrallaan. Tervetulleita ovat kaikki vanhukset, mutta erityisesti yksinäisten vanhusten toivotaan lähtevän liikkeelle rohkeasti.

- Meille voi tulla vain lueskelemaan lehtiä tai oleilemaan. Jokaisella kerralla on kuitenkin myös ohjattua toimintaa, kuten liikuntaa, musiikkia tai bingoa, Hynninen kertoo.

Hän toivoo, että aktiivisten tuttavien kautta sana olohuoneesta leviäisi kaikille, jotka toivovat seuraa.

Sekä yksin asuvien että ikäihmisten määrä ovat molemmat kasvussa Oulussa. Oulun keskustan asukkaista jo 40 prosenttia on yli 65-vuotiaita.