1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Rinne Nato-kyselystä: Ei aiheuta uudelleenarviointia jäsenyydestä

Rinteen mukaan Nato-kannatuksen lisääntyminen mielipidemittauksissa kertoo Ukrainan kriisin aiheuttamasta huolesta.

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.). Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Valtiovarainministeri ja SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan Nato-kannatuksen lisääntyminen ei edellytä uudelleenarviointia Suomen Nato-jäsenyydestä.

Yle Uutisten uudessa kyselyssä 26 prosenttia vastaajista kannatti Suomen liittymistä sotilasliittoon. Jäsenyyttä kannattavien määrä on noussut kaksi prosenttiyksikköä viime maaliskuusta, ja yhdeksän prosenttiyksikköä viime vuoden marraskuusta.

Rinteen mielestä Suomen on itse huolehdittava puolustuksestaan uskottavasti, eikä hän toisaalta näe Suomeen kohdistuvaa uhkaa.

– Vaikka sellainen tilanne tulisi, että keskustelisimme Natoon liittymisestä, niin meidän oman puolustuksen pitää rakentua jatkossakin sillä tavalla, että tänne ei kukaan ole kiinnostunut tulemaan, Rinne sanoi.

Rinne esitti myös, että samalla kun Nato-jäsenyyden kannatus on lisääntynyt, olisi myös sen vastustus kasvanut. Yle Uutisten heinä-elokuun vaihteessa teettämässä kyselyssä jäsenyyttä vastustavien määrä kasvoi prosenttiyksikön viime maaliskuusta, mutta väheni viisi prosenttiyksikköä viime marraskuusta.

Hänen mukaansa suomalaisten lisääntynyt Nato-myönteisyys kertoo Ukrainan tilanteen aiheuttamasta epävarmuudesta.

– Toivon, että suomalaiset ymmärtävät sen, että valtioneuvosto ponnistelee presidentin kanssa paljon diplomaattisen ratkaisun löytämiseksi, Rinne sanoo.