Turkin presidentinvaalien ennakkosuosikki Erdoğan sätti viranomaisia kyseenalaistanutta toimittajaa

Turkkilaiset äänestävät sunnuntaina presidentinvaaleissa. Ennakkosuosikki pääministeri Erdoğan sai buuauksia vaalitilaisuudessa kehottaessaan kuuluisaa toimittajaa "tuntemaan paikkansa".

Ulkomaat
Erdogan puhuu yleisölle mikrofoniin
Recep Tayyip Erdoganin vaalitilaisuus 3. elokuuta Istanbulissa, Turkissa.Sedat Suna / EPA

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoğan on saanut jälleen aikaan paheksunnan aallon Turkissa. Erdoğan kutsui nimekästä toimittajanaista "julkeaksi naiseksi" ja kehotti tätä "tuntemaan paikkansa".

Muun muassa The Economistiin kirjoittava Amberin Zaman kysyi televisiohaastattelussa oppositiojohtaja Kemal Kılıçdaroğlulta, onko missään muslimiyhteiskunnassa mahdollista kyseenalaistaa vaikutusvaltaisia ihmisiä.

Erdoğan ei maininnut Zamania nimeltä, mutta kutsui tätä vaalitilaisuudessaan torstaina julkeaksi naiseksi.

– Hän on taistelija toimittajuuden varjolla, julkea nainen. Hänen tulisi tietää paikkansa, Erdoğan sanoi.

Pääministerin mukaan Zaman on loukannut yhteiskuntaa, joka on "99-prosenttisesti islamilainen". Vaalitilaisuuteen osallistuneilta hän sai vastaukseksi buuauksia. Brittilehti The Economist on vakuuttanut tukevansa kirjeenvaihtajaansa.

Zamanin mukaan Turkin hallintoa myötäilevät tiedotusvälineet ovat mustamaalanneet häntä. Zaman on saanut kestää muun muassa kommentoijia, jotka ovat toivottaneet hänet "Irakin jihadistien jalkavaimoksi".

Freedom House: Media ei voi toimia vapaasti

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on ilmaissut huolensa jäsenmaansa sananvapauden heikkenemisestä. Erdoğan on hyökännyt toimittajia vastaan ennenkin. Missään muussa maassa toimittajia ei ole vangittuina yhtä paljon kuin Turkissa.

Yhdysvaltalainen demokratiainstituutti Freedom House alensi toukokuussa arviotaan Turkin tiedotusvälineiden tilasta. Aiemmin se arvioi turkkilaismedian toimivan osittain vapaasti, tuoreen luokituksen mukaan media ei voi toimia Turkissa vapaasti.

Turkissa järjestetään sunnuntaina presidentinvaalit, joissa pääministeri Erdoğanin povataan menestyvän. Kysymyksen on lähinnä arvioitu olevan, voittaako hän vaalit jo ensimmäisellä kierroksella vai tarvitaanko toinen kierros.

Lähteet: AFP