Perussuomalaisten Jussi Niinistö: Nato ei ole meille mikään mörkö

Nato-kyselyn tuloksilla halutaan herättää keskustelua, sanoo puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.). Ylen perjantaisessa kyselyssä Naton jäsenyyttä kannatti neljännes vastaajista. Niinistö pitää kannatuksen kasvua ymmärrettävänä.

Kotimaa
Jussi Niinistö
Yle

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) katsoo, että Yle Uutisten perjantaina julkaiseman Nato-kyselyn tuloksissa on kyse Suomen oman puolustusratkaisun kestävyydestä.

Kyselyssä 26 prosenttia vastaajista kannatti Suomen liittymistä puolustusliitto Natoon. Nato-jäsenyyttä kannattivat eniten kokoomuksen ja toiseksi eniten perussuomalaisten äänestäjät.

– Oma arvioni on, että tällä halutaan myös herättää keskustelua, koska esimerkiksi perussuomalaisilla on paljon vapaaehtoiseen maanpuolustukseen osallistuvia tai siihen hyvin suopeasti suhtautuvia, Niinistö tulkitsi tuloksia Ylen Päivän kasvossa perjantaina.

– Viime vuosina ei esimerkiksi kertausharjoituksia ole järjestetty juuri lainkaan. On huoli tästä meidän yleiseen asevelvollisuuteen perustuvan puolustusratkaisumme kestävyydestä. Ilman kertausharjoituksia hieno puolustusratkaisumme dementoituu.

"Kannatamme suomalaisille parasta ratkaisua"

Perjantaisessa kyselyssä Nato-jäsenyyttä kannattavien määrä oli noussut kaksi prosenttiyksikköä viime maaliskuun ja yhdeksän prosenttiyksikköä viime vuoden marraskuun kyselyistä.

Niinistö pitää kehitystä ymmärrettävänä. Tällä vaalikaudella Suomen omaa puolustusta on rapautettu puolustusbudjettia vähentämällä, hän sanoo.

– On ymmärrettävää, että ne tahot, jotka suhtautuvat maanpuolustukseen vakavasti, miettivät myös muita vaihtoehtoja, jos kerran kansalliseen puolustusratkaisuun ei tahdota antaa rahaa.

Niinistön mukaan perussuomalaiset on virallisesti Nato-kriittinen puolue – vaikka Yle Uutisten kyselyssä joka kolmas perussuomalaisten äänestäjä tukisi Nato-jäsenyyttä.

– Me kannatamme aina suomalaisille parasta ratkaisua. Nato ei ole meille mikään mörkö, niin kuin se on ideologisesti vasemmistolle, mutta se ei myöskään ole mikään taikasana, kuten se tuntuu olevan oikeistolle.

– Perussuomalaiset on demokraattinen puolue, joka tekee päätöksensä omalla demokraattisella tavallaan. Tällä hetkellä selkeä enemmistö kannattaa nykyistä puolustusratkaisua, Niinistö sanoo.