1. yle.fi
  2. Uutiset

Kurdijohto vahvisti ääri-islamistien vallanneen Irakin suurimman padon

Padon hallitsija voi katkaista veden ja sähkön laajalta alueelta. Mosulin padon tiedetään olevan huonossa kunnossa.

Ulkomaat

Islamilaisen valtion taistelijat ovat vallanneet Irakin suurimman padon, vahvistaa alueen kurdihallinto tänään perjantaina. Padon hallitsijalla on mahdollisuus hukuttaa alueita veden alle tai katkaista veden- ja sähkönsaanti laajalla alueella.

Asiantuntijat ovat painottaneet jo aiemmin, että vedellä on keskeinen rooli Irakin konfliktissa. Mosulin padon tiedetään olevan huonossa kunnossa.

Kaksi kuukautta kestäneessä jihadistien hyökkäyksessä on kuollut 150 kurditaistelijaa ja satoja on haavoittunut, kurdihallinto kertoi tiedotustilaisuudessa Kurdistanin autonomisen alueen pääkaupungissa Arbilissa.

Uutistoimisto AP puolestaan kertoo irakilaisviranomaisten tiedossa olevan, että äärisunnitaistelijat ovat siepanneet jopa satoja jesidivähemmistöön kuuluvia naisia. Jesidit ovat kurdeja, joiden uskonnossa yhdistyvät muun muassa islam, kristinusko ja juutalaisuus. Irakin viranomaisten mukaan osaa nuorista naisista pidetään koulussa Irakin toiseksi suurimmassa kaupungissa Mosulissa. Sunniradikaalit pitävät jesidejä harhaoppisina.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi