Asiantuntijat: Ebolaan ei pidä suhtautua ylireagoiden

Uutistoimisto AFP:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Ebolan maailmanlaajuisesti aiheuttamaa pelkoa voidaan verrata jo reaktioihin polio-epidemian jyllätessä 1950-luvulla ja AIDSiin 1980-luvulla.

Ulkomaat
Kartta Ebolan esiintymisestä Afrikassa vuodesta 1976 nykypäivään.
Yle Uutisgrafiikka

Asiantuntijoiden mukaan Ebolaan ei pitäisi suhtautua ylireagoiden, koska huoli ja pelko aiheuttavat enemmän harmia kuin mitään hyvää.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman virologin John Oxfordin mukaan yksi syy ihmisten ylireagointiin on se, miltä sairastuneet ihmiset näyttävät.

– Se on dramaattinen asia, jos ihmiset oksentavat verta, sanoo Lontoossa työskentelevä Oxford.

Asiantuntijoiden mukaan Ebolan maailmanlaajuisesti aiheuttamaa pelkoa voidaan verrata jo reaktioihin polio-epidemian jyllätessä 1950-luvulla ja AIDSiin 1980-luvulla.

– Kun näet kärsiviä ihmisiä, joilla näyttäisi olevan kipuja, ihmiset tekevät mitä tahansa välttääkseen sen, sanoo psykologi Jennifer Wild Oxfordin yliopistosta.

Hänen mukaansa vajavaiset tiedot sairauden leviämisestä lisäävät entisestään pelkoja. Asiantuntijoiden mukaan ihmisten tietoja viruksesta on lisättävä. Heidän mukaansa Ebola on pelottava sairaus, mutta se pystytään pitämään kurissa.

Ebolaan on kuollut lähes tuhat ihmistä Länsi-Afrikassa.

Lähteet: AFP