Ruotsin metsäpaloa saartaa 700 kilometriä letkua

Pelastustyöntekijöitä työllistävät nyt maaston alla kytevät pesäkkeet, joista palo ajoittain roihahtaa maanpinnalle.

Ulkomaat
Metsäpalorintama .
Metsäpalorintama lähestyi Rorbon kylää 3. elokuuta.Jocke Berglund / EPA

Ruotsin Västmanlandin suurmetsäpalo on saarrettu 700 kilometrillä paloletkua. Ruotsin tiedotusvälineet kertovat, että yö paloalueella on sujunut rauhallisesti. Pelastusjohtaja on kuitenkin huolissaan säästä.

– Olen tietenkin hiukan huolestunut. Sääennusteen mukaan emme saa sadetta. Sää on muuttunut lämpimämmäksi ja kuivemmaksi ja tuulet ovat voimistuneet, joten palo on voimistunut vähän, pelastusjohtaja Lars-Gunnar Uddholm sanoo Ruotsin Televisiolle (siirryt toiseen palveluun).

Pelastustyöntekijöitä työllistävät nyt maaston alla kytevät pesäkkeet, joista palo ajoittain roihahtaa maanpinnalle. Ne on kuitenkin saatu sammutettua nopeasti.

– Sammutuskoneista on suuri apu. Kun palo roihahtaa, koneet lentävät paikalle heti ja sammuttavat roihut. Palomiehet hoitavat jälkiseurannan maassa, Uddholm selittää.

Palo voi kyteä maaston alla pitkään, kun tuli liikkuu puiden juuristoissa. Ruotsissa toivotaan sateista syksyä, sillä maastopalo on levinnyt niin suurelle alueelle, että miesvoimien ei uskota riittävän kaikkien pesäkkeiden sammuttamiseen.

Pahinta olisi syksyyn jatkuva aurinkoinen sää ja leuto talvi. Vaarana on, että pesäkkeet sytyttävät metsäpalon keväällä uudestaan.