1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Poliitikko: Vain päivä tai kaksi aikaa pelastaa vuorille paenneet jesidit Irakissa

Jesidit ovat kurdia puhuva etninen ja uskonnollinen vähemmistö. Heidän uskontonsa on yhdistelmä muinaista persialaista zarathustralaisuutta, juutalaisuutta, kristinuskoa ja islamia.

Ulkomaat
Kansanedustaja Vian Dakhil.
Kansanedustaja Vian Dakhil.Ali Abbas / EPA

Irakin taisteluja vuorille paenneet tuhannet ihmiset, joista suuri osa kuuluu jesidivähemmistöön, kärsivät veden ja ruoan puutteesta. Jesidivähemmistöön kuuluva poliitikko varoittaa, että ihmiset eivät välttämättä kestä enää monta päivää.

– Meillä on vain päivä tai kaksi aikaa pelastaa nämä ihmiset. Sen jälkeen heitä alkaa kuolla joukoittain, kansanedustaja Vian Dakhil sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Jopa 50 000 jesidiä on paennut jihadistien hyökkäystä vuoristoon Sinjarin kaupungin lähelle. Jihadistit valtasivat Sinjarin viikko sitten. Ihmiset pakenivat ilman vettä tai ruokaa, ja vuorilla on polttavan kuumaa. He ovat asuneet luolissa, etsineet vettä lähteistä ja metsästäneet pikkueläimiä syötäväkseen.

Jesidit ovat kurdia puhuva etninen ja uskonnollinen vähemmistö. Heidän uskontonsa on yhdistelmä muinaista persialaista zarathustralaisuutta, juutalaisuutta, kristinuskoa ja islamia. Yhteisön tiedottajan mukaan jihadistit määräsivät jesidit kääntymään islamiin, maksamaan uskonnollista veroa tai kohtaamaan kuoleman.

Yhdysvallat on pudottanut ruoka-annoksia ja vettä vuoristoon kahtena peräkkäisenä yönä. Alueelle pudotettiin viime yönä yli 28 000 ruoka-annosta ja lähes 6 700 litraa vettä. Yhdistyneet kansakunnat suunnittelee avaavansa Pohjois-Irakiin juuttuneille pakolaisille humanitaarisen käytävän.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi