1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Obama: Islamilainen valtio levinnyt nopeammin kuin kukaan osasi odottaa

USA:n ilmaiskut ovat tuhonneet jihadistien aseita ja kalustoa, joita olisi Obaman mukaan voitu käyttää hyökkäyksessä kurdien pääkaupunkiin.

Ulkomaat
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui mm. Irakin tilanteesta Valkoisen talon edustalla ennen lomalleen lähtöä 9. elokuuta.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui mm. Irakin tilanteesta Valkoisen talon edustalla ennen lomalleen lähtöä 9. elokuuta.Mandel Ngan / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kertonut perjantaina aloittamistaan ilmaiskuista Irakissa toimivia jihadisteja vastaan. Obama sanoi tiedotustilaisuudessa lauantaina, että Yhdysvaltojen tekemät ilmaiskut ovat tuhonneet Islamilaisen valtion jihadistien aseita ja kalustoa. Näitä olisi Obaman mukaan voitu käyttää Arbilin kaupunkiin kohdistuvaan hyökkäykseen.

Arbilia on aiemmin pidetty Irakin olosuhteissa hyvin rauhallisena kaupunkina. Se on autonomisen Kurdistanin pääkaupunki, missä toimii suhteellisen paljon länsimaisten yritysten edustajia ja siirtotyöläisiä.

Niin kutsuttu Islamilainen valtio – entinen ISIS – on levinnyt nopeammin kuin kukaan Irakin tai minkään muunkaan maan päättäjä olisi osannut ennalta nähdä, Obama sanoi.

Yhdysvallat jatkaa hänen sanojensa mukaan edelleen Irakin joukkojen ja kurdijoukkojen sotilaallista avustusta. Hän ei kuitenkaan lauantaina kertonut, kuinka pitkään ilmaiskut jatkuvat.

– Tässä kestää jonkin aikaa.

Presidentti aloitti ilmaiskut Irakissa perjantaina, kolme vuotta joukkojen vetäytymisen jälkeen. Yhdysvaltain väliintuloa on pidetty mahdollisesti käänteentekevänä kuukausia jatkuneessa konfliktissa, jossa Islamilainen valtio on vallannut kaupunkeja ajaen satojatuhansia ihmisiä pakosalle.

Lue seuraavaksi