Riitta Myller: Suuri valiokunta kokoontuu ennen Eurooppa-neuvoston jatkokokousta

Kokouksessa on määrä evästää hallitusta, suuren valiokunnan puheenjohtaja sanoo. Päivämäärästä ei ole toistaiseksi varmuutta.

politiikka
Suuren valiokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Riitta Myller Eurooppa-neuvoston jälkilöylyt -seminaarissa Helsingissä 30. kesäkuuta.
Suuren valiokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Riitta Myller Eurooppa-neuvoston jälkilöylyt -seminaarissa Helsingissä 30. kesäkuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

SDP:n kansanedustaja Riitta Myller sanoo, että eduskunnan suuri valiokunta kokoontuu elokuussa evästämään hallitusta Eurooppa-neuvoston jatkokokousta varten. Myller toimii suuren valiokunnan puheenjohtajana.

Hänen mukaansa Eurooppa-neuvosto on koolla elokuun 30. päivänä. Suuren valiokunnan kokous järjestetään tätä ennen, Myller kertoo. Alun perin suuren valiokunnan seuraava kokous olisi ollut syyskuussa.

– Aikataulusta ei ole varmuutta. Asia on ollut puolitoista viikkoa agendallani, ja olen sitä aktiivisesti vienyt eteenpäin. En ole kuitenkaan nähnyt tarpeelliseksi hälyttää ketään kesälomalta tekemään tätä asiaa.

Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Paula Lehtomäki (kesk.) katsoi aiemmin lauantaina, että suuren valiokunnan olisi kokoonnuttava käsittelemään EU:n pakotepolitiikkaa ja Venäjän vastatoimia. Hänestä Suomen EU-politiikasta vastaava suuri valiokunta on ollut liiaksi sivustakatsojana asiassa, jolla on Suomelle merkittävät vaikutukset.

– En osaa sanoa, miten (suuri valiokunta) on ollut sivustakatsoja. Silloin, kun on ollut päätöksenteon paikka, olemme olleet mukana, Myller sanoo.

– Eurooppa-neuvostossa on esimerkiksi korkean edustajan nimeäminen. Haluamme kuulla hallitusta siitä, minkälaisia neuvotteluja asioista on käyty.

Kokoukseen on määrä osallistua asiantuntijoita ja ministereitä. Myller sanoo, että Venäjään liittyvien pakotteiden osalta on selvitettävä, miten työnjako suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan kesken hoidetaan.

– Ulkoasiainvaliokunta on se, joka on ollut vastuullinen pakotepolitiikasta, mutta toki, kun pakotepolitiikka koskee myös sisäpolitiikkaa, suuren valiokunnan pitää olla mukana.