1. yle.fi
  2. Uutiset

Irakin jihadistit piirittäneet satoja jesidiperheitä, uhkaavat tappaa

Kojan, Hatimijan ja Qaboshiaren kylien asukkaita piiritetään ja sunnitaistelijat uhkaavat tappaa heidät, elleivät he käänny islaminuskoon, kertovat silminnäkijät ja poliitikko.

Ulkomaat
Kuvankaappaus videosta, jossa Yhdysvaltain sotavoimien mukaan näkyy islamistien tekemä isku Pohjois-Irakissa 8. elokuuta.
Kuvankaappaus videosta, jossa Yhdysvaltain sotavoimien mukaan näkyy islamistien tekemä isku Pohjois-Irakissa 8. elokuuta.Centcom / HO / AFP Photo / Lehtikuva

Islamilaisen valtion taistelijat ovat piirittäneet yli 300 jesidivähemmistöön kuuluvaa perhettä Irakin pohjoisosassa, sanoivat silminnäkijät ja jesidipoliitikko uutistoimisto Reutersille.

Kojan, Hatimijan ja Qaboshiaren kylien asukkaita piiritetään ja sunnitaistelijat uhkaavat tappaa heidät, elleivät he käänny islaminuskoon.

Kymmenet tuhannet jesidivähemmistön edustajat ja kristityt ovat paenneet Islamilaisen valtion jihadisteja Irakissa.

Erityisen vaikea on Sinjarin vuorille paenneiden jesidien asema. Heiltä uhkaa loppua vesi ja ruoka. Yhdysvallat, Turkki ja Irak ovat pudottaneet vuorille paenneille perheille vettä, ruokaa ja muita avustustarvikkeita, mutta pääsy heidän luokseen on ollut vaikeaa. Myös Britannia valmistautuu pudottamaan avustustarvikkeita vielä tänään lauantaina.

Jesidit ovat kurdia puhuva etninen ja uskonnollinen vähemmistö. Heidän uskontonsa on yhdistelmä muinaista persialaista zarathustralaisuutta, juutalaisuutta, kristinuskoa ja islamia.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi