1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ebola-paniikki kasvaa: Sotilaat ja mellakkapoliisit kaduilla, vapaaehtoisia pyydetään hoitotöihin

Ebola on aiheuttanut lisättyjä turvatoimia jopa Intian lentokentillä. Ebolasta kärsivissä maissa Länsi-Afrikassa asuu 45 000 intialaista.

Terveysviranomainen desinfioi pöytää Entebben lentokentällä Ugandassa 8. elokuuta. Kuva: Isaac Kasamani / AFP / Lehtikuva

Länsi-Afrikassa terveysviranomaiset ponnistelevat yhä pahenevan Ebola-epidemian taltuttaakseen. Guinea sanoi lauantaina sulkevansa maarajat Sierra Leoneen ja Liberiaan. Sierra Leonessa puolestaan sotilaat ovat vartiossa ja Liberiassa mellakkapoliisi joutui taltuttamaan kahakkaa.

Nigerian terveysviranomaiset vetosivat vapaaehtoisiin, jotta sairaaloihin saataisiin hoitohenkilökuntaa. Afrikan suuriväestöisimmän maan isoimman kaupungin, yli 20 miljoonan asukkaan Lagosin, terveysviranomaiset sanoivat, ettei heillä ole tarpeeksi henkilökuntaa sairaaloissaan.

– En valehtele tästä, sanoi osavaltion johtava terveysviranomainen Jide Idris televisiossa.

Hoitohenkilökuntaa on myös sairastunut itse tautiin. Sierra Leonessa jo toinen asiantuntijalääkäri on sairastunut. Maan johtava Ebola-lääkäri kuoli tautiin viime kuussa. Myös useita sairaanhoitajia on kuollut kaikissa neljässä epidemiasta kärsivässä maassa.

Nigerian presidentti Goodluck Jonathan puolestaan varoitti paniikista ja väärän tiedon levittämisestä. Paikallismedia kertoi lauantaina, että kaksi ihmistä oli kuollut ja parikymmentä joutunut sairaalaan, koska he olivat syöneet suuria määriä suolaa. Ihmiset uskoivat sen estävän Ebolaa. Terveysministeri Onyebuchi Chukwu kiisti suolan parantavan vaikutuksen sanoen sen olevan "täyttä roskaa".

Guinea päätti lauantaina sulkea maarajansa Sierra Leoneen ja Liberiaan epidemian leviämisen estämiseksi. Sierra Leonessa taas noin 1 500 sotilasta on asettunut vartioimaan maan kahdelle itäiselle alueelle määrättyä karanteenia.

Liberiassa mellakkapoliisit hajottivat tuhansien ihmisten mielenosoituksen Monroviassa. Vihastuneet ihmiset syyttivät hallitusta siitä, että Ebolaan kuolleiden ruumiita ei ole kerätty pois julkisilta paikoilta. Wealan kaupungissa pääkaupungin koillispuolella kaksi ruumista on paikallisten asukkaiden mukaan lojunut tien varressa kaksi päivää.

Toimia jopa Intiassa

Ebola on aiheuttanut toimenpiteitä jopa Intiassa saakka. 1,25 miljardin asukkaan maa asetettiin lauantaina hälytystilaan, kun maan lentokentille asetettiin kiristetyt turvamääräykset mahdollisten Ebola-potilaiden varalle.

Länsi-Afrikan Ebolasta kärsivissä maissa on noin 45 000 intialaista siirtotyöläistä, ja Intian terveysministeriö sanoi, että heistä monet saattavat palata kotimaihinsa, jos epidemia vielä pahenee.

Useat Afrikan maat ovat myös kiristäneet esimerkiksi maahantuloaan. Sambia sanoi lauantaina kieltäneensä kaikkien alueelta tulevien maahantulon ja Tshad sanoi, että lennot Nigeriasta on peruttu.

Sekä Ghanassa että Beninissä testattiin lauantaina yhtä ihmistä kussakin Ebolan oireiden vuoksi. Tuloksia odotetaan myöhemmin. Tähän mennessä yksikään epäily kummassakaan maassa ei ole vielä ollut Ebola-tapaus.

Saudi-Arabian viranomaiset puolestaan sanoivat lauantaina, että keskiviikkona kuollut mies ei alustavien, Yhdysvalloissa tehtyjen testien mukaan sairastanut Ebolaa. Sairastunut mies oli palannut Sierra Leonesta ja hänet eristettiin oireidensa vuoksi alkuviikosta.