1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Egyptiläinen tuomioistuin hajotti Muslimiveljeskunnan poliittisen puolueen

Tuomioistuimen lakkauttama Vapaus- ja oikeuspuolue oli viime vuoden joulukuussa terroristijärjestöksi julistetun Muslimiveljeskunnan poliittinen siipi, joka perustettiin arabikevään tapahtumien yhteydessä. Puolue voitti kaikki maassa järjestetyt vaalit ennen armeijan vallankaappausta vuoden 2013 heinäkuussa.

Muslimiveljeskunnan kannattajien Mohamad Mursi -julisteiden jäännöksiä Kairossa 15. elokuuta. Kuva: Ahmed Assadi / EPA

Egyptiläinen tuomioistuin on lauantaina lakkauttanut Muslimiveljeskunnan poliittisena siipenä tunnetun Vapaus- ja oikeuspuolueen. Syyttäjän mukaan puolue oli suoraan rinnastettavissa emojärjestöönsä Muslimiveljeskuntaan, joka julistettiin terroristijärjestöksi viime vuoden joulukuussa.

Tuomioistuimen päätös estää Vapaus- ja oikeuspuoluetta osallistumasta lähestyviin parlamenttivaaleihin, jotka on suunniteltu järjestettäväksi loppuvuodesta. Oikeuden päätös on lopullinen, eikä puolueella ole mahdollisuutta valittaa siitä. Monet puolueen jäsenistä olivat jo ennen oikeuden päätöstä joko vankilassa tai maanpaossa.

Armeijan heinäkuussa 2013 syrjäyttämä Egyptin entinen presidentti Mohammed Mursi edusti juuri FJP-puoluetta, joka muodostettiin Muslimiveljeskunnan poliittiseksi siiveksi vuonna 2011 arabikevään tapahtumien jälkeen ja voitti kaikki maassa sittemmin järjestetyt vaalit. Vaaleissa menestynyt Mursi puolueineen syöstiin vallasta vain vuotta virkaan astumisen jälkeen tämän hallitusta vastustaneiden mielenosoitusten jälkeen.

Armeijan asettama hallitus aloitti veljeskunnan syrjäyttämisen jälkeen sen jäsenien ja kannattajien aggressiivisen vainon, joiden osana yli 200 ihmistä on tuomittu kuolemaan pikaoikeudenkäynneissä. Tuomittujen joukossa on veljeskunnan johtaja Mohammed Badie. Kuolemantuomioita ei ole vielä pantu toimeen.

Armeijahallinto on iskenyt voimakkaasti veljeskunnan kannattajia vastaan. Yhteenotoissa hallituksen joukkojen ja veljeskunnan kannattajien välillä on kuollut noin 1 400 ihmistä ja vangittu noin 16 000. YK on tuominnut jyrkästi Egyptin hallituksen käyttämän väkivallan.