Viisi viikkoa Skotlannin kansanäänestykseen – "B-suunnitelma puuttuu"

Ei-leiri pilkkaa Skotlannin pääministeriä kolikolla, johon on painettu hänen sivuprofiilinsa. On epäselvää, mitä rahaa itsenäinen Skotlanti jatkossa voisi käyttää.

Ulkomaat

Skotlannin itsenäistymisäänestyksen lähestyessä kyllä- ja ei-leiri kiistelevät yhä voimakkaammin rahasta. Kansanäänestyksen alla näkyvintä keskustelua käydään punnasta – voisiko Skotlanti muodostaa valuuttaunionin Englannin kanssa.

– Näyttää aika selvältä, ettei valuuttaunionia tule. Se ei ole Skotlannin mieleen, se ei ole muun Britannian mieleen. Ja kun aikaa on enää viisi viikkoa, meidän on kuultava mikä on B-suunnitelma, sanoo ei-leiriä johtava Alistair Darling sunnuntaina julkaistussa lausunnossa.

Kansanäänestys Skotlannin itsenäistymisestä järjestetään syyskuussa. Viimeisimmässä, lauantain mielipidemittauksessa tasan puolet skoteista haluaa pysyä osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa. Itsenäisyyttä haluavia on vain 37 prosenttia, loput eivät olleet kumpaakaan mieltä.

"Emme tyydy toiseksi parhaaseen"

Skotlannin pääministeri, itsenäistymistä ajava Alex Salmond pitää visusti kiinni valuuttaunionista eikä aio ryhtyä keskustelemaan varasuunnitelmista.

Valuuttariitely hallitsi selvästi keskustelua tällä viikolla pidetyssä television vaaliväittelyssä, joka sujui Salmondilta huonosti. Viime mielipidemittaus tehtiin tv-väittelyn jälkeen.

– B-suunnitelma tarkoittaisi, että tyytyisimme toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon. Minä, puoluetoverini tai kyllä-kampanja laajuudessaan emme koskaan hyväksy Skotlannille toiseksi parasta, Salmond uhosi lauantaina lehtikirjoituksessa.

Hänen mielestään Skotlannilta "ei voi estää punnan pitämistä".

Britannia voi kieltäytyä

Skotlannin itsenäistyminen ei ole Englannin toiveissa ja se voi kyllä kieltäytyä valuuttaunionista. Kolme Britannian pääpuoluetta on kertonut kieltäytyvänsä – viimeksi Britannian työväenpuolueen johtaja Ed Miliband ilmoitti, että hän käyttäisi veto-oikeutta valuuttaunionia vastaan. Valuuttaunionin vaihtoehtoja olisivat uuden Skotlannin valuutan luominen, euroon liittyminen tai punnan epävirallinen käyttö. Punta ilman valuuttaunionia jättäisi Skotlannin vaille keskuspankkia, mikä ei-leirin Alistai Darlingin mukaan "tekisi Skotlannin finanssimarkkinoista mahdottomat".

Ei-leiri käyttää vallitsevaa keskustelua hyväkseen juuri alkaneessa julistekampanjassa (siirryt toiseen palveluun)suoraan pääministeri Salmondia vastaan: kuvana on kolikko, johon on painettu Salmondin pää, ja tekstinä "Tässäkö on B-suunnitelmasi, Alex?".

– Ensimmäistä kertaa [kyllä-leiri] näyttää siltä, ettei heillä olekaan kaikkia vastauksia. He ovat menettäneet itsevarmuuttaan ja sillä on väliä, kun kolkuttelee ovilla, sanoo brittihallituksen Skotlannista vastaava ministeri Alistair Carmichael sanomalehti The Scotsmanin mukaan.

– Jos ei osaa vastata näin keskeiseen kysymykseen, koko hanke epäilyttää valtavasti.

Skotlannissa asetettu työryhmä kertoo lähipäivinä, millaisia vaikutuksia valuuttapäätöksellä olisi. Työryhmässä vaikuttavat muun muassa talouden Nobel-voittajat Joseph Stiglitz ja James Mirrlees.

Lähteet: Reuters