1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Useat maat toimittavat apua Pohjois-Irakiin – "Vesipullot hajoavat iskeytyessään maahan"

Viranomaisten mukaan 20 000 Sinjarin vuorella oleskellutta pakolaista olisi päässyt turvaan. Yhdysvaltojen lisäksi Britannia on aloittanut avustuslennot Pohjois-Irakin vuoristoon paenneille ihmisille.

Ulkomaat
Jesidiperhe ruokailee Dohukissa 5. elokuuta 2014.
Jesidiperhe Dohukissa 5. elokuuta 2014. Jesideille on toimitettu lentoteitse muun muassa ruokaa ja vettä viime päivien aikana. Safin Hamed / AFP / Lehtikuva
Lentokoneen ohjaamo.
Irakin taisteluja vuoristoon paenneille tuhansille ihmisille toimitetaan vettä ja ruokaa, mutta vesipullot hajoavat usein iskeytyessään maahan.

Britannia on nyt alkanut lennättää vettä ja ruokaa Irakin taisteluja vuoristoon paenneille tuhansille ihmisille. Suuri osa paenneista ihmisistä kuuluu Irakin jesidivähemmistöön. Heidän tilanteensa vedettä, ruoatta ja paahtavassa säässä on hyvin tukala.

Viranomaiset kertovat, että 20 000 ihmistä on päässyt pakenemaan Sinjarin vuorelta turvallisesti. Syyriassa paikan päällä oleva ruotsalaistoimittaja kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Syyrian puolelle on paennut tuhansia. Kurdijoukot ja vapaaehtoiset ovat kuljettaneet pakolaisia turvaan kuorma-autoilla.

– Autojen lavoilta kaatuu ihmisiä. Monet huutavat saadakseen vettä ja keksejä. Ihmiset ovat paljain jaloin, janoissaan ja nääntyneitä, Joakim Medin kertoo Ruotsin tiedotusvälineissä.

– He ovat olleet syömättä viisi, kuusi päivää. He ovat saaneet vähän vettä, jota amerikkalaiset koneet ovat pudottaneet, mutta vesipullot hajoavat usein iskeytyessään maahan. Ihmiset ovat yrittäneet kerätä sitä maasta.

Yhdysvallat on kuljettanut vettä ja ruokaa Pohjois-Irakin vuoristoon perjantaiyöstä lähtien, ja Ranska aloittaa avustuslennot myöhemmin sunnuntaina. Britannia pudottaa alueelle myös telttoja ja auringon voimalla toimivia valoja.

– Jesidiyhteisön ahdinko on järkyttänyt maailmaa. He elävät kauheissa olosuhteissa eristyksissä Sinjarin vuorella paettuaan vainoa, kehitysapuministeri Justine Greening sanoo.

Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius on matkustanut Irakiin valvomaan avustuslentoja. Hän tapasi Irakin varapääministerin Hussein al-Shahristanin.

– Irak tarvitsee laajapohjaisen yhtenäisen hallituksen, koska kaikkien irakilaisten pitää tuntea, että he ovat edustettuina terrorismin vastaisessa taistelussa yhdessä, Fabius sanoo.

Vuoristoon on paennut jopa 50 000 ihmistä. Jesidit ovat kurdia puhuva etninen ja uskonnollinen vähemmistö.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi