1. yle.fi
  2. Uutiset

Reuters: 500 jesidiä joukkohaudoissa, satoja naisia orjiksi

Irakin ihmisoikeusministeri sanoo Reutersille, että Islamilaisen valtion jihadistit ovat surmanneet ainakin 500 jesidi-vähemmistöön kuuluvaa ja heittäneet ruumiit joukkohautoihin.

Ulkomaat
Abbas-joukkueen irakilaissotilaat kokoontuivat Jurf al Sakhrissa, 60 km Bagdadista lounaiseen, 10. elokuuta.
Abbas-joukkueen irakilaissotilaat kokoontuivat Jurf al Sakhrissa, 60 km Bagdadista lounaiseen, 10. elokuuta. Mohammed Sawaf / AFP / Lehtikuva

Irakin ihmisoikeusministerin mukaan ainakin 500 Irakin jesidi-vähemmistöön kuuluvaa on tapettu ja haudattu joukkohautoihin. Uutistoimisto Reutersille antamassaan haastattelussa ministeri Mohammed Shia al-Sudani kertoo myös todisteista naisten ja lasten elävinä hautaamisesta. Hänen mukaansa noin 300 naista on siepattu orjiksi.

– Meillä on hätkähdyttäviä todisteita Sinjarista pakenevilta jesideiltä ja joiltakin kuoleman välttäneiltä, sekä rikospaikkakuvia, jotka kiistatta todistavat Islamilaisen valtion joukkojen teloittaneen ainakin 500, Sudani sanoo.

Hänen mukaansa kuvissa on teloitustyyliin surmattujen ruumiiden rivejä sekä aseitaan esitteleviä Islamilaisen valtion taistelijoita.

Jesidit ovat kurdia puhuva etninen ja uskonnollinen vähemmistö. Yhteisö on kertonut jihadistien määräyksistä kääntyä islamiin, maksamaan uskonnollista veroa tai kohtaamaan kuoleman. Sinjar on jesideille tärkeä kaupunki, jonka jihadistit ovat vallanneet.

– Osa uhreista, joihin kuuluu naisia ja lapsia, haudattiin elävinä joukkohautoihin Sinjarissa ja sen liepeillä, ministeri Sudani kertoo.

Silminnäkijöiden mukaan Islamilaisen valtion (ent. ISIS) taistelijat ovat piirittäneet satoja jesidiperheitä Pohjois-Irakin kylissä. Irakin vuorille on jo paennut kymmeniätuhansia ilman vettä ja ruokaa.

– Meillä on vain päivä tai kaksi aikaa pelastaa nämä ihmiset. Sen jälkeen heitä alkaa kuolla joukoittain, Irakin kansanedustaja Vian Dakhil kuvaili tilannetta uutistoimisto AFP:lle lauantaina.

Yhdysvallat, Britannia, Turkki ja Irak ovat pudottaneet vuorille paenneille perheille vettä, ruokaa ja muita avustustarvikkeita.

Väkivaltaisuuksien vuoksi kodeistaan paenneita kristittyjä irakilaisperheitä Erbilin kylän kirkossa maan pohjoisosissa 9. elokuuta.
Väkivaltaisuuksien vuoksi kodeistaan paenneita kristittyjä irakilaisperheitä Erbilin kylän kirkossa maan pohjoisosissa 9. elokuuta. Islamistit ovat hyökänneet maan eri uskontokuntia kohtaan.Mohammed Jalil / EPA

Islamilainen valtio ilmoitti kuukausi sitten perustaneensa kalifaatin Irakissa ja Syyriassa valtaamilleen alueille. He pitävät valtaa jo puolen tunnin ajomatkan päässä Arbilista. Se on autonomisen Kurdistanin pääkaupunki, missä toimii suhteellisen paljon länsimaisten yritysten edustajia ja siirtotyöläisiä.

Islamilaisen valtion hallussa on jo viisi öljykenttää ja Irakin suurin pato, jolla se voisi mahdollisesti järjestää tulvia kaupunkeihin tai katkaista niistä veden tai sähkön.

Yhdysvallat aloitti perjantaina jihadisteihin kohdistuvat ilmaiskut Irakissa, kolme vuotta joukkojensa vetämisen jälkeen. Islamilaisen valtion pelko on tarttunut Yhdysvaltain senaattoreihin.

Republikaanisenaattori Lindsey Graham vetosi tv-haastattelussa presidentti Barack Obamaan ilmaiskujen laajentamiseksi. Grahamin mielestä Pohjois-Irakissa toimivat islamistit uhkaavat suoraan Yhdysvaltoja, ja jos Yhdysvaltain armeija ei tukahduta liikettä ilmaiskuillaan, jokin kotimaan kaupungeista voisi pian olla terroristien kohde.

Myös demokraattisenaattori Dick Durbin kuvasi Islamilaista valtiota tv-haastattelussa kasvavaksi, Yhdysvaltoihin kohdistuvaksi uhaksi. Hänen mielestään ei kuitenkaan olisi Yhdysvaltain kansalaisten edun mukaista laajentaa tämänhetkisiä sotatoimia.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi