1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Paavi raivostui Irakin väkivallasta

Paavi Franciscus lähettää maanantaina Irakiin henkilökohtaisen lähettiläänsä ja rahaa pakolaisten auttamiseksi.

Paavi Franciscus ilmaisi sunnuntaisaarnassaan raivostustaan Irakin väkivallasta poikkeuksellisen voimakkain sanoin. Paavi tuomitsi voimakkaasti väkivallan uskonnollisia vähemmistöjä kohtaan Irakissa, missä pakenevat lapset ovat kuolleet janoon.

Paavi vaati maailmaa "lopettamaan nämä rikokset". Franciscuksen mukaan uutiset Irakista "jättävät meidät tyrmistyksen ja epäuskon tilaan".

– Tuhannet ihmiset, heidän joukossaan monia kristittyjä, on häädetty raa'asti kodeistaan, lapset kuolevat nälkään ja janoon paetessaan, naisia siepataan, ihmisiä joukkomurhataan, kaikenlaista väkivaltaa ja tuhoa kaikkialla... Kaikki tämä loukkaa syvästi Jumalaa ja ihmiskuntaa, paavi jyrisi.

Paavi vaati kansainvälistä yhteisöä löytämään kriisiin ratkaisu välittömästi.

Paavi sanoi myös lähettävänsä henkilökohtaisen lähettiläänsä, kardinaali Fernando Filonin Irakiin maanantaina. Myöhemmin sunnuntaina Vatikaani sanoi lausunnossaan, että paavi on luvannut myös rahallista apua Irakiin eniten kärsineiden auttamiseksi. Filoni toimi Vatikaanin suurlähettiläänä Irakissa sodan aikana.

Vatikaanin radion haastattelussa Filoni sanoi, että on vaikea saavuttaa ne alueet, jossa ihmiset ovat nääntymässä nälkään.

Paavi muistutti puheessaan myös Gazan tulitauon tärkeydestä. Hän oli huolissaan viattomien kuolemista uudelleen puhjenneisa väkivaltaisuuksissa.