Ruotsin suuressa maastopalossa pahin ehkä ohi – paloaluetta eristetään valtavalla vesiesteellä

Ruotsin pelastuslaitos estää palon laajemmalle leviämistä rakentamalla kymmenien kilometrien pituisen vesitäytteisen ojan, kertoo yleisradioyhtiö SVT. Tulipalon voimakkain vaihe näyttää olevan ohitse, ja sammutustöitä avustaneet kansainväliset joukot ovat jo lähteneet.

Ulkomaat
Ruotsalaiset metsänvartijat tarkastavat aluetta Seglinsbergissä Ruotsissa 6. elokuuta 2014.
Ruotsalaiset metsänvartijat tarkastivat aluetta Seglinsbergissä Ruotsissa 6. elokuuta 2014.Maja Suslin / EPA

Ruotsin historiallisen suureksi levinneen Västmanlandin maakunnan maastopalon sammutustöissä pahin näyttää olevan ohitse. Pelastuslaitos on kertonut paikallisille medioille, että tulipalon voimat ovat vähenemässä.

Sanomalehti Dagens Nyheterin (siirryt toiseen palveluun) mukaan pelastuslaitos keskittyykin nyt yksittäisten palopesäkkeiden etsimiseen ja sammuttamiseen palaneelta alueelta. Myös Ruotsin puolustusvoimat on osallistunut sammutustöihin.

Ruotsalaisia auttaneet ranskalaiset, norjalaiset ja italialaiset pelastustyöntekijät ovat jo DN:n mukaan lähteneet alueelta ja vieneet mukanaan sammutustöissä käytetyt lentokoneet, joita käytettiin veden pudottamiseen maastopalon ylle.

Yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun):n ja iltapäivälehti Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Ruotsin pelastuslaitos on rakentamassa paloalueen ympärille jopa 50 kilometriä pitkän ja yli 25 metriä leveän vedellä täytetyn ojan, joka eristää paloalueen sen ympäristöstä ja estää tulen leviämisen uusille alueille.

Maastoa kymmenien tuhansien hehtaarien edestä tuhonneen palon lopullinen sammuttaminen voi kuitenkin kestää pitkään. Mikäli syksy on aurinkoinen ja tuleva talvi leuto, saattavat kytevät palopesäkkeet roihahtaa uudelleen jopa ensi keväänä.