Amnesty: Yhdysvaltain ja Naton tappamat siviilit jäävät ilman oikeutta Afganistanissa

Ihmisoikeusjärjestön raportin mukaan ilmeisiä sotarikoksia on jätetty tutkimatta ja syyttämättä, eikä kuolleiden siviilien omaisilla ole ollut mahdollisuutta saada oikeutta.

Ulkomaat
Yhdysvaltain armeijan laskuvarjojääkärit tulitaistelussa vihollisen kanssa.
Yhdysvaltain armeijan laskuvarjojääkärit tulitaistelussa vihollisen kanssa Ghaznin maakunnassa, eteläisessä Afganistanissa kesäkuussa 2012.Kersantti Michael J. MacLeod / Yhdysvaltain armeija

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn uusi Left in the Dark -raportti käsittelee Yhdysvaltain ja Naton Afganistanin-operaation siviiliuhreja, joiden omaiset ovat järjestön mukaan useissa tapauksissa jääneet vaille oikeutta.

Amnesty tutki enimmäkseen Yhdysvaltain joukkojen vuosina 2009–2013 tekemiä ilmaiskuja ja yöratsioita, joissa oli kuollut yhteensä 140 siviiliä. Näistä tapauksista yhdessäkään ei ollut nostettu syytteitä, ja todistusaineisto sotarikoksista sekä laittomista tapoista on jätetty huomiotta.

– Yhdysvaltain joukot ovat tappaneet tuhansia afgaaneja operaation alkamisen jälkeen, eikä uhreilla ja heidän omaisillaan ole ollut juurikaan mahdollisuuksia korvauksiin, sanoo Amnestyn Aasian ja Tyynenmeren aluejohtaja Richard Bennett tiedotteessa.

Aluejohtajan mukaan epäkohdat johtuvat amerikkalaisen sotaoikeusjärjestelmän rakenteellisista ongelmista.

– Yhdysvaltain armeijan oikeusjärjestelmä ei onnistu saamaan sotilaitaan vastuuseen laittomista tapoista ja muista ihmisoikeusloukkauksista. Järjestelmää tulee uudistaa pikaisesti. Yhdysvaltain tulisi ottaa mallia niistä lukuisista maista, jotka ovat viime vuosina uudistaneet sotaoikeusjärjestelmäänsä siviilioikeuden suuntaan.

Amnestyn tutkimassa 10 tapauksessa kuolleiden 140 siviilin joukossa oli järjestön mukaan raskaana olevia naisia ja yhteensä ainakin 50 lasta. Kahdessa tapauksessa on järjestön mukaan todistusaineistoa sotarikoksista, kuten kidutuksesta, johon osallistuivat Yhdysvaltain joukot.

– Vaadimme Yhdysvaltain armeijaa suorittamaan välittömästi tutkinnan kaikista raporttimme tapauksista ja kaikista muista tapauksista, joissa siviilejä on tapettu, Bennett sanoo.

Amnesty vaatii lisäksi Afganistanin hallitusta takaamaan, että tulevissa kahdenvälisissä sopimuksissa Yhdysvaltain tai Naton kanssa taataan myös vastuunkanto siviilien laittomista tapoista.