1. yle.fi
  2. Uutiset

Valastutkija: Rockmusiikki avuksi ryhävalaan pelastamisessa

Itämerellä tavattu valas menehtyy muutamien viikkojen kuluessa nälkään, jos se ei löydä reittiä syvemmille vesille. Valastutkija Rauno Lauhakangas uskoo, että valas voitaisiin houkutella musiikin avulla takaisin paremmille ruoka-apajille.

Kotimaan uutiset
Ryhävalas.
Itämeri sai viikonvaihteessa harvinaisen vieraan, ryhävalaan. Itämeri on kuitenkin suurikokoiselle valaalle huono paikka, sillä sitä uhkaa kuoleminen nälkään. Tutkija Rauno Lauhakangas kertoo, kuinka valaan voisi houkutella väljemmille vesille.

Viikonloppuna Gotlannin lähettyvillä tavattu ryhävalas nääntyy muutaman viikon sisällä nälkään, sillä Itämeren eliöstö ei elätä sitä. Valastutkija Rauno Lauhakangas Helsingin yliopistosta kuitenkin pitää mahdollisena, että valas onnistuttaisiin musiikin avulla saamaan takaisin syvemmille vesille ja näin myös paremmille ruoka-apajille.

– Ryhävalas on siitä erikoinen, että se on hyvin musikaalinen. Erityisesti urokset laulelevat pitkiä lauluja. Joko musiikin tai ryhävalaiden itsensä tuottaman äänen avulla voitaisiin koettaa houkutella valasta seuraamaan, kertoo Lauhakangas.

Musiikkia on jo aiemmin käytetty onnistuneesti valaiden pelastamisessa.

– Rockkitaristi Jim Nollman joutui kerran pelastamaan miekkavalaita, jotka olivat jääneet avantoon loukkuun Alaskan alueella. Valaiden pelastamisessa käytettiin apuna jäänmurtajaa sekä rockkitaristia ja ne onnistuttiin pelastamaan, sanoo Lauhakangas.

Lauhakankaan mielestä suomalaisilla on myös mahdollinen oma ässä hihassa.

– Oopperalaulaja Jaakko Ryhänen voisi tulla laulamaan ryhävalaalle pari aariaa ja houkutella valaan niillä pois, naurahtaa Lauhakangas.

Jos musiikki ei auta, on Lauhakankaan mukaan otettava kovat aseet käyttöön.

– Ryhävalasta voisi yrittää pelotella siirtymään muualle myös miekkavalaiden äänen avulla, koska miekkavalas on jossain tapauksissa vihollinen ryhävalaalle.

Lauhakangas ei ole saanut uusia tietoja ryhävalaan viime liikkeistä, mutta hän epäilee valaan olevan vielä samalla alueella kuin missä se havaittiin.

– Ryhävalas ei ole nopea liikkeissään. Se kuuluu suurimpiin valaisiin, jotka liikkuvat hitaasti, toteaa Lauhakangas.

Sitä, miksi ryhävalas on eksynyt Itämerelle, Lauhakangas ei osaa sanoa.

– Valas on ollut ehkä matkalla päiväntasaajalle odottamaan talvea, Lauhakangas sanoo.

Lue seuraavaksi