Muslimit etsivät hautausmaata jo kuudetta vuotta – tuloksetta

Suomen Islamilainen Neuvosto on vuodesta 2008 asti tiedustellut Uudenmaan kunnilta mahdollisuutta ostaa tontti hautausmaata varten. Toistaiseksi muslimit on haudattu luterilaisen kirkon hautausmaille perustettuihin muslimikortteleihin.

Kotimaa
Henkilö selaa Koraania.
Yle

Pääkaupunkiseudun muslimit ovat vuodesta 2008 lähtien etsineet paikkaa muslimien hautausmaata varten. Kyselyjä on lähetetty 16:een Uudenmaan kuntaan, ja etsintöjä helpottamaan on palkattu konsultti.

Toistaiseksi etsintä ei ole tuottanut tulosta.

– Kyllä nyt luulisi, että Uudenmaan alueelta löytyisi alue, joka voitaisiin kaavoittaa hautausmaaksi, ihmettelee Suomen Islamilaisen Neuvoston varapuheenjohtaja Pia Jardi.

Jardin mukaan selitykseksi on tarjottu muun muassa sitä, että kunnalla ei ole sopivia maa-alueita hautausmaata varten. Jardi itse epäilee, että oikea syy on penseys muslimeita kohtaan.

– Ehkä se on pikemminkin poliittisen tahdon puutetta. Jos vähänkin lukee nettipalstoja, niin se on hirveän muslimivastaista: "Ei Suomeen mitään moskeijoita tarvita" ja "maassa maan tavalla", Jardi havainnollistaa.

Muslimi haluaa tulla haudatuksi muslimin naapuriin

Helsingissä on islamilainen hautausmaa, mutta sinne haudataan vain tataareja. Muslimeita on pelkästään Helsingissä arviolta kymmeniätuhansia.

Tällä hetkellä muslimit haudataan luterilaisen kirkon hautausmaille perustettuihin muslimikortteleihin, mikäli sellainen löytyy. Esimerkiksi Vantaalla muslimikortteli on Honkanummen hautausmaalla.

– Jos hautuumaalla on oma alue, se menee suhteellisen hyvin oppien mukaisesti, Jardi sanoo.

Ongelma on suurempi paikkakunnilla, joiden hautausmailla ei tällaisia kortteleita ole.

– Tiedän tapauksia, joissa on viety ulkomaille, vaikka siihen ei olisikaan varaa, koska omasta kunnasta ei ole löytynyt sopivaa hautausmaata. Ihmisten viimeinen toive on se, että tulee islamilaisittain haudatuksi. Se tarkoittaa sitä islamilaista hautausmaata, jossa naapurit ovat muslimeita.

12.8.2014: Korjaus: Pääkaupunkiseudun hautausmailla muslimikortteli on Vantaan Honkanummella, eikä Helsingin Hietaniemen hautausmaalla, kuten jutussa aiemmin sanottiin.