1. yle.fi
  2. Uutiset

Sitkeä lutikka voi väijyä ihmistä kuukausikaupalla

Lutikat ovat aloittaneet uuden marssin. Ne eivät jätä rauhaa sairaalaakaan. Pitkäniemen psykiatrisessa sairaalassa Nokialla etenee jo viikkoja jatkunut tuholaistorjunta.

terveys
Tuholaistorjuja myrkyttää lavuaarin alustaa.
Petri Aaltonen / Yle

Verenimijät ovat löytävät taas saalista myös kylmästä Pohjolasta. Luteista eli lutikoista päästiin jo 1950-luvulla eroon, mutta lisääntynyt matkustelu on suonut niille uusia apajia.

Heinäkuun lopulla Tampereen yliopistollinen sairaala ilmoitti luteista Nokialla sijaitsevassa Pitkäniemen psykiatrisessa sairaalassa. Päihdepsykiatrian 14-paikkainen yksikkö rakennuksesta seitsemän jouduttiin siirtämään toiseen rakennukseen, kun lutikat kävivät taloksi.

Lattialistat, kaapit ja pistorasioiden suojalevyt – kaikki piilopaikat on paljastettu ja myrkytetty.

– Ei ole keinoa saada sataprosenttista varmuutta, etteikö yhtään ainutta munaa missään olisi, siksi joudutaan tekemään perusteellinen työ, sanoo tekninen päällikkö Jouni Siltala Rentokil-tuholaistorjuntayrityksestä.

Paastoamisen mestari

Lutikkaemo munii jopa satoja munia, ja kanta moninkertaistuu parissa kuukaudessa.

– Kymmenen päivän sisällä normaalilämpötiloissa emon munimat munat kehittyvät pieniksi nymfeiksi, jotka lähtevät heti imemään verta, jos ravintoa on paikalla, Jouni Siltala kertoo.

Lutikka tarvitsee elääkseen ihmisen verta, mutta voi elää huoneenlämmössä jopa kuukausia ilman ruokaa, varsinkin viileässä, kun sen elintoiminnat hidastuvat.

Lutikka voi paastota jalkalistan raossa tai vanhassa huonekalussa.

Jouni Siltala

– Lutikka voi paastota jalkalistan raossa tai vanhassa huonekalussa. Kun se aistii ihmisen erittämän hiilidioksidin, se lähtee liikkeelle. Sen puremat tunnistaa siitä, että ne ovat usein ryhmässä verisuonen lähellä.

Pakkanen ja kuuma tappaa

Lutikan purema kutiaa, mutta ei ole välittömästi vaarallinen.

Käytetyt huonekalut, etenkin sängyt ovat riski. Myös luteen saastuttamasta petivaatteesta saattaa lutikka levitä vaikka tuuletusparvekkeella.

Ulkomailta palattaessa on hyvä laittaa matkalaukku pakkaseen tai kuumaan. Lutikka kuolee alle 15 asteen pakkasessa ja yli 52 asteen kuumuudessa.

Katso sängyn pohjaa

Lutikan voi havaita sen jättämien ulostepisteitten perusteella. Niitä on yleensä sängyn pohjassa sängyn jalan vieressä. Vuodevaatteissakin voi näkyä jälkiä.

– Joskus käytämme myös lutikan haistavan koiran apua, sanoo Siltala.

Vaikka kiusallinen ötökkä työllistääkin Jouni Siltalan, ei uusi lutikkahavainto tunnu mukavalta.

Jotta lutikan leviäminen voitaisiin ehkäistä, olisi puhuttava ongelmasta avoimesti, hän tähdentää.

– Ei syyllisen hakeminen tai lynkkausmieli asiaa paranna. Hyvässä yhteistyössä se saadaan rajoitettua nopeasti ja silloin estetään sen leviämistä.

Lue seuraavaksi