Skeittisaunalautalla saunotaan ja rullalautaillaan järvessä

Hullutukset voivat synnyttää työtä ja toimintaa. Näin kävi Vuokatissa, missä maailman suurin skeittisaunalautta houkuttelee paikalle vesilajien harrastajia ja ammattilaisia.

urheilu
Kelluva skeittiramppi Sotkamon Ahvenuslammen rannassa.
Kaisu Jansson / Yle

Vuokatin vesiurheilukeskuksen (siirryt toiseen palveluun) yrittäjä Jaakko Tossavainen on aiemminkin kunnostautunut skeittipaikkojen rakentamisessa. Vesille siirryttiin kun puhelin soi.

Roope Tonteri (siirryt toiseen palveluun) soitti viime helmikuussa ja kertoi, että hänellä olisi hullu idea maailman suurimmasta skeitattavasta saunalautasta, jolla kuvattaisiin hänen yhteistyökumppaninsa video. Siitä alkoi suunnittelu ja pian myös toteutus.

Tossavainen kertoo kesäviikkojen olleen Ahvenuslammella melkoista hulinaa. Käyttäjiä lautalla on riittänyt satoja.

– Säitä siitä täytyy kiittää, vaikka päästiinkin aloittamaan kuukautta myöhemmin kuin oli ajatus. Tämä on ollut mahtavaa aikaa.

Lammet täynnä toimintaa

Mikään näyttelykappale lautta ei suinkaan ole, vaan iltaisin se irtoaa rannasta ja seilaa Ahvenuslammen aalloille. Vesilajeja kuten vesihiihtoa tai lautailua vedessä harrastaneet ovat tottuneet kosteisiin oloihin, mutta rullalautailu mielletään kuivan maan lajiksi.

Tossavaisen mukaan innokkaita kokeilijoita on rampeillekin löytynyt.

En itse sanoisi että se on maailman parasta, mutta maailman paras veden päällä oleva ramppi se varmasti on.

Jaakko Tossavainen

– Sen jälkeen kun Tonterin video ja tietoa lautasta julkaistiin, niin katsojia ja kokeilijoita on kyllä löytynyt. Jotkut ovat jopa todenneet että tämä on maailman paras ramppi. Tätä tunnetta varmasti lisäävät ne olosuhteet, joissa täällä saadaan olla. En itse sanoisi että se on maailman parasta, mutta maailman paras veden päällä oleva ramppi se varmasti on, yrittäjä Jaakko Tossavainen kertoo.

Vesiurheilukeskusta suunniteltiin ensin Särkiselle, kunnes selvisi, ettei toiminta soveltunut paikalle. Tossavaisen mukaan vastaan tulivat Särkisen ympäristön muu toiminta.

– Särkinen on erämaalampi, jossa kalastetaan paljon ja ympärillä on niin yksityisiä kuin vuokralla olevia majoittujia. Yrityksemme toiminta saa aikaan kauheasti ääntä ja hälinää muuten rauhalliselle paikalle. Näin Ahvenuslampi on parempi meidän tarkoituksiin, Tossavainen sanoo.

Wakeboard vetää ympäri Suomen

Harrastajien ja innokkaiden kokeilijoiden ohella Vuokatin vesiruheilukeskuksessa on nähty myös ammattilaisia.

– Wakeboardin ammattilaisia on täällä käynyt kokeilemassa. Vastaanvankaltaisia kaapeleita on tullut tämän kesän aikana Suomeen useampiakin, mikä tarkoittaa sitä, että aktiiviharrastajat lähtevät kiertämään Suomea, Tossavainen arvelee.

– Se on todella mahtava juttu ja itse toivon, että näitä wakeboard kaapeleita (siirryt toiseen palveluun) tulisi seuraavan vuoden aikana vielä tuplaten lisää. Näin aktiiviharrastajien määrä nousisi entisestään.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus