Pariutumishalu ja musiikin hurma pitävät tanssilavat elossa

Lavoilla pelätään tanssikansan ikääntymistä, mutta lavatanssikulttuurin parissa työskentelevä Kirsi Viitanen tietää, että ainakin osasyyllisenä nuorten harrastajien vähäiseen määrään voi pitää lippujen nousseita hintoja. Asiakkaat haluavat nimekkäitä tanssittajia ja oheistoimintaa, mutta myös partnerin.

Kotimaa
Yleisö tanssii lavatansseissa.
Meeri Niinistö / Yle

Lavatansseissa käy ovi tiuhaan tahtiin. Lavoilla koetaan ongelmalliseksi se, miten nuoret saadaan houkuteltua tanssilattialle samaan tahtiin, kun ikääntyvä kansa jää parketeilta sivuun.

Suomen lavatanssiyhdistyksen puheenjohtaja Kirsi Viitanen syyttää hitaasta muutoksesta lippujen hintoja.

– Hinnat ovat karanneet pilviin orkestereiden ja juoksevien kulujen takia. Parikymppisille opiskelijoille melkein 20 euroa on suuri raha. Opiskelijoiden pitäisi saada alennusta. Vaarana on, ettei väki vaihdu, sillä nuoriso hakeutuu sinne, minne halvimmalla pääsee. Tanssijat ovat vähentyneet joiltakin lavoilta, mutta se on paikkakohtaista.

Viitasen mukaan tanssikansan ikääntymisen myötä tanssit on siirretty päivälavoille, jotka ovatkin herättäneet suurta suosiota. Nuoremmille annetaan tilaa iltatanssien puolella.

– Nuori polvi on sellaista, että bändi vaikuttaa paljon. He menevät katsomaan nimibändejä, mutta myös juuri aloittaneita tulokkaita, joissa soittaa nuoria ihmisiä. Nuoret tytöt menevät siis katsomaan nuoria soittajapoikia, ja toisinpäin.

"Saa olla toista lähellä, oikein luvan kanssa"

Lavoilla on kuitenkin perinteinen merkitys parin hankinnassa. Lavoille kokoontuvat samanhenkiset ihmiset laajalta alueelta, toteaa Viitanen, jonka omat lapset ovat löytäneet kumppaninsa juuri lavatansseista.

– Esimerkiksi Somero, missä asun, on maatalouspitäjä. Olen ajatellut, että täällä ollaan vähän ujoja. Lavatansseissa saa olla lähellä toista oikein luvan kanssa. Kyllä se kohottaa itsetuntoa.

Myös 35 vuotta lavoilla keikkaillut iskelmätähti Kake Randelin toteaa, että tärkeintä on yhdessä oleminen ja tanssiminen. Kaikkien askeleidenkaan ei aina tarvitse olla aivan hallussa, sanoo Randelin.

Opiskelijoiden pitäisi saada alennusta. Vaarana on, ettei väki vaihdu, sillä nuoriso hakeutuu sinne, minne halvimmalla pääsee.

Kirsi Viitanen

– Tähän kulttuuriin kuuluu partnerin hankinta. Tanssi on liikuntamuoto, mutta kyllähän tämä on vähän kuin soidinmenot keväällä. Tulee mieleeni, että uskaltavatko perämetsien tytöt ja pojat lähteä tanssimaan, jos lattialla vedetään täydellisesti.

Eräänä lavatanssien tunnusmerkkinä on pidetty hulmuavia kukkamekkoja. Tanssilattialla helmoja heilutellaan kyllä, mutta myös rennompi pukeutuminen tekee tuloaan. Nykyään tanssitaan tennareissa.

– Se on nykyajan retroa meininkiä. Tärkeintä on, että tanssi luistaa ja partneri löytyy. Naisten haku ja miesten haku -kylteistä voitaisiin myös luopua. Kunhan joku hakisi! Yksin on kovin huono tanssia, toteaa Randelin.

Anitta Mattila Krouvin lavalla.
Anitta Mattila ja Kake Randelin esiintyivät Hartolassa Krouvin lavalla 8. elokuuta.Meeri Niinistö / Yle

Tanssi muuttuu musiikin mukana?

Hartolassa Krouvin lavalla ikääntyminen on huomattu. Tanssin lisäksi lavalla pääsee laulamaan karaokea, ja viettämään iltaa ruuan ja juoman parissa. Ohjelmiston pitää muuttua tanssijoiden mukana, tuumaa lavan omistaja Matti Punakallio.

– Tämän päivän asiakkaat haluavat palvelua. Ohjelmiston pitää olla tanssittavaa, mutta myös ravintolakansalle pitää olla jotakin. Bändit vaikuttavat ikäjakaumaan, ja esimerkiksi Kake Randelin vetää nuorempaa väkeä lavalle.

Randelinin mukaan iskelmämusiikkikin on ollut murroksessa useamman vuoden ajan. Sama tapahtuu todennäköisesti lavojen puolella, artisti miettii.

– Enää ei ole poppia, rockia ja iskelmää, vaan enemmän sellaista cross over -meininkiä. Perinteinen humppa–valssi–tango-akseli muuttunee hieman erilaiseksi.

Tanssi on liikuntamuoto, mutta kyllähän tämä on vähän kuin soidinmenot keväällä.

Kake Randelin

Heinolaiset Jenna Permanto ja Henri Kauppi edustavat Hartolassa niin sanottua nuorempaa polvea. Molemmille lavakulttuuri on tuttu, ja kaksikko onkin kiertänyt lavoja bändien perässä. Kesällä pitää käydä lavatansseissa, se on perinne, Permanto kertoo.

– Suositut ja parhaat iskelmät kyllä vetävät nuortakin väkeä. Tulimme tänne katselemaan, kuuntelemaan ja juomaan olutta. Ei ole mitään pelkoa, että lavakulttuuri katoaisi. Nämä paikat pysyvät kyllä pystyssä.