Bloggari lopetti Ukraina-kriisiin liittyvien propagandakuvien keräämisen – "Vihan lietsonta kävi liian raskaaksi"

Turvallisuuspolitiikasta bloggaava Janne Riiheläinen on huomannut, että Venäjällä käytetään runsaasti resursseja mielipiteen muokkaamiseen. Lännessäkin mielipiteitä ohjaillaan, mutta eri tavalla, sanoo Riiheläinen.

Ulkomaat
Janne Riiheläisen FB-sivu.
Kuvakaappaus Janne Riiheläisen FB-sivulta

Joensuulainen Janne "Rysky" Riiheläinen on turvallisuuspolitiikkaan keskittynyt bloggari, joka seuraa tarkkaan Ukrainan tilannetta ja erityisesti sen ympärillä käytävää informaatiosotaa. Riiheläinen on koonnut lähes 2 500 propagandakuvaa, joissa on venäläisiä, ukrainalaisia ja länsimaalaisia voimakkaita näkökantoja – näiden tavoitteena on kansalaisten mielipiteen muokkaaminen.

– Venäläinen propaganda on selvästi edellä määrässä, laadussa ja suunnitelmallisuudessa. Omille kansalaisille se kertoo, miten Venäjä puolustaa itseään lännen fasistiselta alistushalulta ja moraaliselta rappiolta. Ulospäin taas annetaan syitä ihmisille uskoa Venäjän toimien olevan oikeutettuja tai ainakin ymmärrettäviä, Riiheläinen sanoo.

– Yksi Venäjän käymän, ennennäkemättömän ja häikäilemättömästi valehtelevan informaatiosodan tavoite onkin sumentaa yleiskuva mahdollisimman hankalalukuiseksi. Ukrainalaisetkin ovat sortuneet välillä liioittelemaan, jopa valehtelemaan propagandassaan, ja siksi sen luotettavuus on kärsinyt. Tästä huolimatta pidän sitä keskimäärin venäläistä propagandaa luotettavampana.

Niin sanotut Putin-trollit ovat löytäneet blogini, ja Twitterissä minua varjostaa muutama nimimerkki.

Janne Riiheläinen

Bloggari uskoo, että Venäjällä on todennäköisesti käytössä botteja eli julkaisuautomaatteja, joiden kautta omaa aineistoa levitetään. Propagandasta tehdään myös erilaisia kieliversioita, jotta yleisö olisi mahdollisimman laaja.

– Ihmettelin juuri italiankielisen aineiston suhteellista runsautta sekä venäläisessä että ukrainalaisessa viestinnässä. Selitykseksi löytyi, että Italia on tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaa ja tärkeässä asemassa EU:n kantojen määrittelyssä.

– Vaikka meistä propaganda vaikuttaakin epäuskottavalta, niin kuvaavaa on, että vain muutama prosentti venäläisistä pitää malesialaiskoneen alasampumista mitenkään kapinallisten tai Venäjän vikana.

Lännen pelastus kriittinen media?

Lännen puoleltakin mielipiteisiin pyritään vaikuttamaan järjestelmällisesti, toteaa Riiheläinen.

– Tässä nimenomaisessa tilanteessa se on siinä mielessä helppoa, että kun Venäjä pyrkii sumuttamaan, niin lännen etua palvelee mahdollisimman kirkas tilannekuva. Parhaana aseena valheellista propagandaa vastaan pidän hyvin resursoitua journalismia. Mitä paremmat ja kriittisemmät tiedotusvälineet meillä on, sitä vähemmän olemme alttiita uskomaan puolitotuuksiin ja valheisiin.

Janne Riiheläinen ei enää kerää propagandakuvia aktiivisesti.

– Viime aikoina en ole enää yksinkertaisesti jaksanut kerätä lisää. Vihan ja pelon lietsonta on tilanteen pahenemisen myötä käynyt liian raskaaksi kestää.

– Käymieni Twitter-keskustelujen myötä tiedän, että blogiani luetaan niin maan poliittisessa johdossa kuin yliopistoissa ja Puolustusvoimissakin. Myös niin sanotut Putin-trollit ovat löytäneet sen, ja Twitterissä minua varjostaa muutama nimimerkki, joiden tehtävänä on häiritä käymääni keskustelua. Siihen, keitä noiden nimimerkkien takaa löytyy ja miksi toimivat kuten toimivat, voi tietysti esittää vain arvauksia.