1. yle.fi
  2. Uutiset

Vetouistelun valtikka pysyy Kinnusen venekunnan käsissä

Pohjoiskarjalaiset urheilukalastajat hallitsevat vetouistelua. Viikonloppuna Puruvedellä järjestetyistä vetouistelun SM-kisoista tuli maakuntaan henkilökohtaisesta kisasta kultaa ja hopeaa. Joukkuekisasta tuomisena oli pronssia. Mitalisateessa merkille pantavaa on se, että joensuulaisen Tommi Kinnusen venekunta otti jo toisen perättäisen SM-voiton.

luonto
Mika Sorjonen (vas.), Tommi Kinnunen ja Jari lautanen voittivat jo toisen peräkkäisen vetouistelun SM-kullan viikonloppuna Puruvedellä.
Puruveden Kalaharrit ry

Joensuulaisen Tommi Kinnusen kipparoima venekunta, johon kuuluvat Mika Sorjonen ja Jari Lautanen, voitti Kerimäen mestaruuskisoissa Puruvedellä jo toisen peräkkäisen SM-kullan. Edellinen tuli Iisalmessa elokuussa 2013.

Kiteeläisen Pasi Ikosen kipparoima venekunta otti hopeaa. Lisäksi Jarkko Käyhkön venekunta saalisti joukkuekisassa pronssia.

Tommi Kinnunen kertoo, että he lähtivät kisaan ilman suuria odotuksia.

– Ei meillä hirmu kovat odotukset ollu, kun lähdettiin viime viikolla harjoittelemaan Puruvedelle, koska se on äärimmäisen vaikea vesi etenkin tähän aikaan vuodesta ja näillä helteillä. Aurinko porotti kirkkaalta taivaalta kirkkaaseen veteen, niin oletusarvo oli, että kalat ovat syvällä. Ja siellähän ne olivat parhaat kalat. Kymppivedeltä me ajeltiin niitä.

Aurinko porotti kirkkaalta taivaalta kirkkaaseen veteen, niin oletusarvo oli, että kalat ovat syvällä.

Tommi Kinnunen

– Ehtiminen oli kova työ. Tarvittiin paljon yhteistyökavereita siihen hommaan. Kärkiporukoitten kanssa oltiin yhteydessä ennen kisoja ja kisojen aikana. Yhteistyöllähän näitä hommia hoidellaan. Ei tässä kukaan yksin pärjäile, Kinnunen kertoo.

Hauki oli Puruveden kultakala

Kinnusen venekunnan kohdekala oli hauki. Ahvenet oli toinen tavoite, mutta miehet eivät saaneet ainuttakaan kisamittaista. Haukea kuitenkin nousi.

– Haukea saatiin ensimmäisenä päivänä 40 kiloa. Niitä oli 14 kappaletta eli keskipaino melko mukava, liki kolme killoo. Sitten vielä sunnuntaina taisteltiin sillä tavalla, että saatiin 17 kiloa haukia eli yhteensä noin 57 kiloa.

Kinnusen mukaan kisa oli äärimmäisen tiukka. Voitto tuli kiteeläisen Ikosen venekunnasta lopulta vain noin 1 000 pisteellä: käytännössä yhden mittahauen mitalla.

Syvän paikan leiri Pielisellä

Kinnunen uisteli tänä kesänä paljon Pielisellä. Voitokkaan SM-kisan jälkeen hän pohdiskelee, että Pielisen kokemuksista oli hyötyä Puruvedellä, vaikka järvet ovatkin aiva eri maata.

Leikkisästi voisi sanoa, että tuli treenattua Pielisellä Puruvedelle.

Tommi Kinnunen

– Pielisellä vesi on tummempi ja kalat ovat kuhia, mitä siellä kalastettaan. Mutta systeemi on suunnilleen sama. Pielisenkin kuhapotit löytyy kymmenen metrin vedeltä pohjasta.

– Leikkisästi voisi sanoa, että tuli treenattua Pielisellä Puruvedelle. Samalla taktiikalla periaatteessa ajeltiin eli syvältä rouhittiin kaksareilla kalat kyytiin.

Kolmas kerta Kajaanissa

Tommi Kinnunen, Mika Sorjonen ja Jari Lautanen ovat suomalaisen vetouistelun Dream Team. Venekunta on osallistunut kaksi kertaa SM-kisoihin, ja tuliaisina on ollut kaksi voittoa. Kolmas kerta toden sanoo?

Ei parempaa joukkuetta ole varmasti olemassakaan.

Tommi Kinnunen

– Miehistö on ihan huippu. Ei parempaa joukkuetta ole varmasti olemassakaan. Ja ensi vuonna onhan se houkutteleva ajatus lähteä Kajaaniin, kun päästään omalle mukavuusalueelle. Siellä on kuhakisat taas tulossa. Nyt tehtiin historiaa, kun ollaan tuplamestareita, niin pakkohan se on lähteä sitä kolmatta hakemaan, eihän sitä voi alemmaksi tavoitteita asetella.

Suomenmestareilla on vielä saavuttamatta yksi tavoite, jonka takia ei tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan. Kinnusen venekunnalta puuttuu Pohjois-Karjalassa kisattavan Jokikone Cupin osakilpailun voitto.

– Kuten tuloksetkin osoittavat, Jokikone Cup on tasoltaan Suomen kovin. Niin pitkäänhän sitä pitää ajaa, kun se tullee. Jos ei tule tänä vuonna, niin vaikka viiden kesän sissään, Tommi Kinnunen tuumaa.

Lue seuraavaksi