1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi houkuttaa yhä enemmän kuvausryhmiä ulkomailta – Venäjä-pakotteet varjostavat sesonkia

Ulkomaisten videotuotantojen määrä Suomessa on kasvanut viime vuosina. Tuotantoryhmiä houkuttelee Suomeen erityisesti varma lumentulo ja talvimaisemat. Maailmalla suomalaisia tuotantoryhmiä pidetään myös tehokkaina ja moniosaajina.

kulttuuri
Santa-elokuva
Santa-elokuvaa kuvattiin Rovaniemellä ja Pyhätunturilla tammikuussa 2014.Pijus Mickus

Lumieksotiikka on tunnetusti Suomen suuri lahja maailmalle. Lisäksi suomalainen tuotanto on edullista Ruotsiin ja Norjaan verrattuna, kertoo Favex ry:n toiminnanjohtaja Johanna Karppinen. Sen sijaan esimerkiksi Baltian maiden kanssa Suomi ei hintakilpailussa pärjää.

Pelkkä lumen mystiikka ei kuitenkaan enää ole kotimaan ainoa kilpailuvaltti. Ulkomaiset tuotannot etsivät tiensä Suomeen, koska täkäläiset tuotantotiimit ovat tuotteliaita. Pienemmällä ryhmällä saadaan Suomessa enemmän aikaan kuin muualla.

Grillifilmsin tuottaja ja toimitusjohtaja Hanna Mutanen on todennut asian käytännössä.

– Olen kuvannut jonkin verran ulkomailla, ja mielestäni suomalaiset ryhmät vetävät vertoja ihan kenelle tahansa. Ulkomaalaiset ihmettelevät varsinkin, kun kuvataan Lapissa ja on 25 astetta pakkasta. Suomalaiset eivät niin sanotusti jäädy, Mutanen sanoo.

Ulkomaalaiset ihmettelevät, varsinkin kun kuvataan Lapissa ja on 25 astetta pakkasta, että suomalaiset eivät niin sanotusti jäädy.

Hanna Mutanen

Kuvauksia voisi olla ympäri vuoden

Aikaisemmin talvi oli vilkkainta aikaa kuvauksille, mutta nyt tuotantokyselyjä tulee muulloinkin. Kesäkuussa Suomeen tultiin kuvaamaan suuren maailman Bollywood-elokuvaa.

– Juttuja on ilahduttavasti alkanut tulla muinakin vuodenaikoina. Olisi hienoa, että tämä tulisi ympärivuotiseksi, myös meidän yritystemme näkökulmasta, toteaa Favex ry:n Karppinen.

Ulkomaiset kuvausryhmät voivat tuoda paikkakunnalle merkittäviä tuloja. Kaikki tuotannon jäsenet pitää majoittaa, ruokkia ja kuljettaa paikasta toiseen.

– Ne ovat huomattavia lukuja, mutta kasvun varaa on, Karppinen sanoo. Hän toivoo Suomeen kannustinjärjestelmää, joka houkuttelisi lisää kuvausryhmiä kotimaahan.

Hidas viisuminsaanti Venäjältä haittaa tuotantoja

Eniten ulkomaisia mainoskuvausryhmiä tulee Venäjältä, Saksasta ja Japanista. Nyt Venäjän poliittinen tilanne on huolestuttanut myös kotimaisia tuotantoyhtiöitä, sillä venäläiset tuotannot ovat usein rahallisestikin merkittäviä.

Toistaiseksi ainakaan Grillifilmsin tuottaja ja toimitusjohtaja Hanna Mutasen tietoon ei ole tullut peruuntuneita projekteja, mutta tilanne mietityttää silti. Mutasen mukaan määrätietoista markkinointityötä on tehty jo kuutisen vuotta sen eteen, että venäläisryhmiä saataisiin Suomeen kuvaamaan.

– Juuri yksi venäläinen tuottaja sanoi, että ei voi ajatellakaan, että he esimerkiksi toisivat sieltä omia esiintyjiä. Viisumien saanti on hidastunut niin merkittävästi, sanoo Mutanen.

Lue seuraavaksi