1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ensi yönä kannattaa katsoa taivaalle: Luvassa meteorisadetta – jopa 30 tähdenlentoa tunnissa

Keskiviikkona aamuyöllä eteläisessä Suomessa voi bongata kerralla kymmeniä tähdenlentoja. Perseidien meteorisateeksi kutsut tähdenlennot syntyvät, kun maapallo kulkee Swift-Tuttle-komeetan pölyvanan läpi. Tähdenlentojen suma on monelle tähtiharrastajallekin vuoden huippukohta.

Kuva: Marko Kämäräinen / Lahden Ursa ry

Tähtiharrastajien yksi vuoden kohokohdista ajoittuu elokuun 13. päivän eli keskiviikon aamuyöhön. Tuolloin taivaalla nähdään Perseidien meteorisade, mikä tarkoittaa runsasta määrää tähdenlentoja.

Arvioiden mukaan tunnissa on mahdollista bongata jopa 30 tähdenlentoa ihanteellisissa olosuhteissa. Jos taivaankannella nähtävä luonnon ilotulitus kiinnostaa ja sitä on mahdollista seurata, keskiviikkona aamuyöstä kannattaa olla kaukana kaupunkien valoista.

Jos sää on selkeä, tähdenlentoja saattaa näkyä jopa arvioitua enemmän, Lahden Ursan tiedottaja Marko Kämäräinen sanoo.

Taivasnäytelmän huippukohta ajoittuu aamuyöhön, kello kolmesta kuuteen. Yksittäisiä tähdenlentoja voi nähdä jo tiistaina illalla auringonlaskun jälkeen.

Perseidien meteorisateeksi kutsutut tähdenlennot ovat parhaimmillaan paljain silmin katsottuna, joten kiikarit ja kaukoputket voi suosiolla jättää kotiin.

– Jos haluaa kuvata, kameralle kannattaa ottaa jalusta. Pitkällä, vaikka 15 sekunnin valotusajalla tähdenlennot näkyvät kuvassa. Kuvia kannattaa ottaa kymmenittäin, siis niin paljon kuin ehtii, Kämäräinen opastaa.

Tähdenlennot näkyvät parhaiten Etelä-Suomessa Oulun alapuolella. Pohjoisemmassa valoisa yötaivas saattaa haitata meteorisateen havaitsemista.

Pimenevät illat oivaa aikaa bongaamiselle

Tähdenlento syntyy, kun pieni hiekanjyvänen tulee avaruudesta kovalla nopeudella ja palaa ilmakehässä. Saman matkan kulkevaa kämmenenkokoista kivenmurikkaa sanotaan puolestaan tulipalloksi.

Nyt nähtävissä tähdenlennoissa tuskin on tulipalloja eikä meteorisade yllä maan pinnalle saakka, sanoo Marko Kämäräinen.

Tämä on vuoden merkittävin meteorisade.

Marko Kämäräinen

Elokuinen tähdenlentosuma syntyy,  kun maapallo kulkee Swift-Tuttle-komeetan pölyvanan läpi.

– Tämä on vuoden merkittävin meteorisade, mitä tavallisesti meteoriparvia on. Niitä tunnetaan 15. Perseidien meteorisade toistuu joka elokuu.

Kämäräinen kertoo, että meteorisateissa on laskettu ihanneolosuhteissa jopa 120 tähdenlentoa tunnissa.

Harrastajien bongauskaudelle elokuiset tähdenlennot ovat mainio aloitus. Valoisien kesäöiden ajan monien tähtiharrastus on ollut tauolla, tai tähtien sijaan on seurattu aurinkoa tai myrskyjä.

Kesän vaihtuessa syksyyn ja iltojen pimentyessä tähdenlentojen lisäksi esimerkiksi revontulet tarjoavat seurattavaa sekä harrastajille että muille luonnonilmiöistä kiinnostuneille.