1. yle.fi
  2. Uutiset

Kummallinen satokausi - liian kylmää ja liian kuumaa

Oikein kylmä sää hidastaa, ja kova helle haittaa satojen kasvua. Loppukesäksi kasvit kaipaavat parikymmenasteista pilvipoutaa.

Kotimaan uutiset
Viljelijä kävelee ohrapellossa
Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Pro Agrian talouden ja kasvintuotannon asiantuntija Vesa Kekkonen kertoo, että peltojen kasvukuntoon on vaikuttanut paljon kuluneen kesän lämpötilojen vaihtelut.

– Kieltämättä tämä kesä on heittänyt laidasta laitaan. Kasvit tavallaan menevät suojaustilaan kovassa helteessä, varsinkin kun siihen yhdistetään kuivuus. Sadevaihtelut ovat isoja lyhyelläkin välimatkalla.

Juhannuksen tienoon kylmät ilmat myllersivät ympäri Suomen.

– Varkaudessa joku oli havainnut neljäasteista ilmaa. Hyvin laajoilla ja alavilla alueilla lämpötila oli varmasti nollan tietämissä, Kekkonen sanoo.

Sade ei olisi haitaksi

Loppukesän satokaudelle toivotaan 20-25 lämpöastetta, jossa kasvit kasvaisivat parhaiten ja tehokkaimmin, kun taas keväästä ja alkukesästä lämpötila voi olla pienempi. Maalajista riippuen parhaana pidetään 10-20 millimetriä sadetta viikossa.

– Pilvipoutainen sää ja kaksikymmentä astetta olisi optimi. Ja pieni sade monille paikoille ei haittaa tekisi, Kekkonen sanoo.

Viimeisten satojen puinnit ovat lähteneet käyntiin.

– Talviperuna korjataan syyskuun aikana, ja ruis näinä aikoina. Puinnit saadaan yleensä syyskuun loppuun mennessä päätökseen, kertoo Kekkonen.

Menekissä odotettavissa muutoksia

Suomessa suosituimpia viljeltäviä ovat rehuviljat, ohra ja kaura. Myös nurmikasvustoja kasvatetaan moneen tarkoitukseen, muun muassa hevosheinäksi ja nautakarjan rehuksi. Itänaapurin uusien lakien valossa on Kekkosen mukaan vaikea sanoa säilyykö vienti ja hinnat samoina kuin aiemmin.

– Nyt tuli nämä Venäjän uudet kommervenkit esille. Esimerkiksi peruna on ollut vientiartikkeli, joten sen vaikutus saattaa olla hyvinkin suuri. Tilanne tulee huononemaan ainakin joidenkin lajien osalta. Merkittävimmät vaikutukset ovat maitotuotteiden ja perunan viennillä.

Torilla näkyy kysyntä

Kirsi Siiskonen oli viimeistä viikkoa myymässä Siiskosen Puutarhan tuotteita Savonlinnan torilla. Hän ei ole huomannut suurta eroa sadoissaan tänä kesänä.

– Kylmä alkukesä vaikutti niin, että kaikki lähti kasvamaan hyvin paljon hitaammin. Sitä otettiin sitten kiinni, kun tuli hellejakso. Se on kuitenkin ihan normaalia vaihtelua. Meillä on hiekkarinnemaat, ja onneksi on vielä järvi lähellä, vaikka joudumme myös sadettamaan, sanoo Siiskonen.

– On ollut normaali kesä. Jossain epäonnistutaan ja jossain onnistutaan. Se on sellainen tasapaino mitä yritetään hakea, kun on paljon tuotteita. Peruna on jatkuvasti koko kesän hittituote.

Lue seuraavaksi