1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Hukkakaurat valtaa ensi vuonna myös elokuvateattereita

Suupohjan ammatti-instituutin opettaja Tomi Saarijärvi toteuttaa kesälomallaan pitkäaikaista haavettaan. Kuvausvaiheessa on pitkä draamaelokuva, joka toteutetaan talkoohengellä. Elokuva saa ensi-iltansa syksyllä 2015.

kulttuuri
Ohjaaja Tomi Saarijärvi keskustelee kuvaaja Jari Koskisen kanssa seuraavasta kohtauksesta
Ohjaaja Tomi Saarijärvi keskustelee kuvaaja Jari Koskisen kanssa seuraavasta kohtauksestaMerja Siirilä / Yle

Kortesjärven Tuomaala on toiminut loppukesän ajan kuvauspaikkana pitkälle draamaelokuvalle. Suupohjan ammatti-instituutissa videotuotannon opettajana toimivan Tomi Saarijärven Hukkakaurat-elokuvaa on kuvattu tähän mennessä kahdeksana päivänä ja kuvauksia jatketaan myöhemmin syksyllä vielä muutaman päivän ajan.

Hukkakaurat-elokuvan päähenkilö Jari karkaa elokuvan alussa armeijan alokasleiriltä. Häntä ahdistavat vaativan isän odotukset ja elämän keskeneräiset asiat, jotka ovat jääneet selvittämättöminä odottamaan siviiliin.

1980-luvulle sijoittuvan elokuvan nimi pohjautuu viime vuoden hukkakauran kitkentäreissuun.

– Se on rikkakasvi, jota yritetään kitkeä, mutta aina se vain kasvaa uudelleen takaisin. Siinä on sellaista symboliikkaa mukana, Saarijärvi kertoo.

Hukkakaurat-elokuva toteuttaa ohjaaja Tomi Saarijärven pitkäaikaisen unelman. Saarijärvi on aikaisemmin tehnyt joitakin lyhytelokuvia ja dokumentteja, mutta Hukkakaurat on Saarijärven ensimmäinen täyspitkä ohjaus.

"Pohjalaista hulluutta"

Saarijärvellä on aikaisemmin kokemusta indie-elokuvista. Pari vuotta sitten hän toimi kuvaajana ja leikkaajana Käräjävuorentie-elokuvassa, joka sai pienimuotoisen teatterilevityksen. Hukkakaurat-elokuvaa on tehty tähän päivään asti pienien apurahojen ja sponsorointitukien avulla.

– Nyt on eletty kädestä suuhun, että ollaan saatu bensakulut, majoitukset ja ruuat porukalle, Saarijärvi kertoo.

Kai tämä on sitä pohjalaista hulluutta, että kun ei me tuolta elokuvasäätiöltä saada mitään, niin tehdään sitten itse.

Ohjaaja Tomi Saarijärvi

Myös ohjaajan omaan rahapussiin on jouduttu turvautumaan. Tavoitteena on kuitenkin, että loppuvaiheessa rahatilanne olisi plusmiinusnolla.

– Kai tämä on sitä pohjalaista hulluutta, että kun ei me tuolta elokuvasäätiöltä saada mitään, niin tehdään sitten itse, Saarijärvi naurahtaa.

Saarijärven toivoisi, että Suomen elokuvasäätiö tukisi myös ruohonjuuritason tekemistä ja panostaisi nuoriin tekijöihin. Hänen mukaansa media-alan kenttä on todella aktiivinen esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla. Myös opetuksessaan Saarijärvi pyrkii painottamaan oppilailleen yrittäjyyttä ja aktiivisuutta.

– Koulussa opitaan perusteet tekemiselle. Oikeastaan media-alalla pärjäämisen edellytys on, että tehdään niitä omia juttuja ja käytetään omaa aikaa siihen tekemiseen, Saarijärvi toteaa.

Tarmo Kalmari esittää Hukkakaurat -elokuvassa erakkona pidettyä Teppoa
Tarmo Kalmari esittää Hukkakaurat -elokuvassa erakkona pidettyä Teppoa

Itseä esille

Elokuvan työryhmä koostuu pääasiassa eteläpohjalaisista media-alan osaajista ja aktiivisista harrastenäyttelijöistä. Jalasjärveläinen Tarmo Kalmari esittää elokuvassa jäyhänä erakkona pidettyä Teppoa, johon päähenkilö Jari tutustuu pakomatkansa aikana.

– Teppo on kylän outo lintu, jota ihmiset vähän karttaa. Viimeksi esitin psykiatria, joten nyt ollaan vähän aidan toisella puolella, Kalmari kertoo.

Kyllähän tässä sitä haetaan, että saadaan itseämme näkyviin

Tarmo Kalmari

Kalmari on näytellyt aikaisemmin muun muassa Käräjävuorentie-elokuvassa. Myöskään tähän elokuvaan ei näyttelykipinän saanutta tarvinnut kahta kertaa kysyä. Ja tuskin tämä jää viimeiseksi rooliksi.

– Kyllähän tässä sitä haetaan, että saadaan itseämme näkyviin, Kalmari toteaa.

Hukkakaurat-elokuva saa ensi-iltansa syksyllä 2015. Elokuva esitetetään eteläpohjalaisissa elokuvateattereissa, mutta mahdollista on, että elokuva saa myös laajemman levityksen.

Lue seuraavaksi