Hyppää sisältöön

Lypsylehmien maidontuotanto tuplaantunut 40 vuoden aikana

Maidontuotanto on kasvanut lypsykarjatilojen laajentuessa ja lehmien tuottaessa entistä enemmän maitoa. Tämän vuoden runsaat lypsysaaliit näkyvät myös Pohjois-Karjalassa.

Kuva: Milla Holm / Yle

Pohjois-Karjalassa asustaa tällä hetkellä liki 17 000 lypsylehmää noin 600 tilalla. Lehmien keskimääräinen maitotuotos on tuplaantunut 40 vuoden aikana ja maidontuotannon kasvu näkyy Osuuskunta Itämaidolla.

Hallituksen puheenjohtaja Jarno Kämäräinen pitää maitotiloja ja -tuotantoa Itä-Suomen alueella tärkeänä.

– Maitomäärät ovat olleet viimeisimmän vuoden aikana voimakkaassa kasvussa. Itämaidon vastaanottaman maidon määrä on noussut noin 5 prosenttia, kertoo Kämäräinen.

Maitomäärät ovat olleet viimeisimmän vuoden aikana voimakkaassa kasvussa.

Jarno Kämäräinen

Pohjois-Karjalassa maatalouden markkinatuloista kaksi kolmasosaa tulee maidosta. Kämäräinen näkee tulevaisuudessa kuitenkin haasteita maitokiintiöiden poistuessa Euroopan unionista.

– Se tarkoittaa, että maidontuotantoa pyritään kasvattamaan Euroopassa ja tämä toisi markkinapaineita tuottajahintaan myös Suomessa, Kämäräinen toteaa.

Maidon tuottajahinta on tähän mennessä säilynyt Suomessa hyvänä. Maitoalaa koettelevat lisäksi Venäjän vastapakotteet, joiden takia maa- ja metsätalousministeriö esittää maataloustukien leikkausten lykkäämistä vuodella.

Parisenkymmentä vuotta sitten Pohjois-Karjalassa oli vielä yli 2 000 maitotilaa. Vaikka lypsykarjatilat ovat vähentyneet, niiden keskimääräinen koko kasvaa.

.
.