Shakespearen tragediasta tuli Putin-kriittinen Julia & Julia

Balettiteos Julia & Julia esitetään ensimmäisen kerran Turun musiikkijuhlilla. Koreografi Tiina Lindfors kertoo saaneensa teokseen inspiraatiota ihmisten kauneimmista tunteista, joita on historian saatossa häväisty.

kulttuuri
Tanssijat Tiina Lindfors ja Anneke Lönnroth punaisessa valossa.
Julia & Julia -baletin nimirooleissa tanssivat Tiina Lindfors (vas.) ja Anneke Lönnroth.Dmitri Volgin / Yle

Kahden naisen rakkaudesta kertova Julia & Julia on Tanssiteatteri ERI:stä tutun Tiina Lindforsin koreografioima, käsikirjoittama ja ohjaama balettiteos. Lisäksi Lindfors esittää teoksessa pääosaa.

– Olen tehnyt noin 90 teosta elämässäni, ja tämä on ensimmäinen balettini. Prokofjevin musiikki on nimenomaan sävelletty siihen tarkoitukseen, Lindfors kertoo.

Esitys on saanut innoituksensa siitä, kuinka historian saatossa ihmisten kauneimpia tunteita on häväisty ja estetty.

Koreografi ja tanssija Tiina Lindfors

Julia & Julia poimii vaikutteita Shakespearen alkuperäisen tragedian rakkaudesta, jonka ympäristö tekee mahdottomaksi. Teoksessa Veronan kaupunki on muuttunut Venaron ruhtinaskunnaksi, jota Vladi B -niminen isähahmo hallitsee rautaisella otteellaan. Vladi B pyrkii estämään toisiinsa hullaantuneiden Julian ja Julian rakkauden.

– Tähän päivään sen sitouttaa hyvin voimakkaasti se, että Putin on Venäjällä näitä homovastaisia lakejaan ollut rustaamassa, kun olin tekemässä tätä teosta. Tämä Putin-kriittisyys on tietysti noussut lisää viime aikoina, kun seuraamme maailman tapahtumia. Toisaalta mahdoton, estetty rakkaus ei välttämättä ole kiinni sukupuolista, mutta edelleen tänä päivänä näissä asioissa on aika paljon parannettavaa, vielä meillä Suomessakin, Lindfors sanoo.

Ei pelkästään klassista

Julia & Julia ei ole aivan puhtaasti klassista balettia. Teoksen ilmaisu tasapainoilee välillä modernin ilmaisun puolella. Kerronta on voimakkaasti teatteria, mikä on toki baletille tyypillistä.

– Balettihan ei tarkoita pelkästään koreografista tyylilajia, vaan tanssillista näytelmää, jossa on omantyyppinen, eteenpäin kulkeva tarina. Joka tapauksessa traditioille täytyy aina kumartaa, mutta täytyy myös uudistaa, ja se kaikki näkyy tässä teoksessa, Lindfors sanoo.

VaikkaJulia & Juliapiikittelee Putinia ja on ajassa kiinni, se on Lindforsin mukaan erityisesti kertomus historiasta. Ajallisesti teoksessa liikutaan Shakespearen ajan renessanssista nykypäivään.

Olen tehnyt noin 90 teosta elämässäni, ja tämä on ensimmäinen balettini.

Tanssija ja koreografi Tiina Lindfors

– Esitys on saanut innoituksensa siitä, kuinka historian saatossa ihmisten kauneimpia tunteita on häväisty ja estetty. Ja siitä voimakkasta tunteesta, mikä minulla on siitä, että epäoikeudenmukaisuus täytyy muuttaa oikeudenmukaisuudeksi, Lindfors sanoo.

Julia & Julia esitetään kahdessa näytöksessä Turun musiikkijuhlilla, minkä jälkeen se siirtyy Tanssiteatteri ERI:n juhlavuoden ohjelmistoon.