1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Päiväkotilapsille kellokortti – mihin muuhun mallia voisi soveltaa?

Liperin kunnan perhepäivähoidossa ja vuoropäiväkodissa laskutus tapahtuu päivien sijaan tuntien perusteella. Hoitomaksut ovat voineet jopa puolittua eli uudistus tuntuu myös vanhempien kukkarossa. Toiminta on leviämässä muuallekin maahan. Mitä hyötyä tai haittaa tuntiperusteisesta maksujärjestelmästä on? Mihin muuhun mallia voisi soveltaa?

Kuva: Ritva Tarkki / Yle

Tuntiperusteinen maksujärjestelmä päivähoidossa on tuonut huomattavia säästöjä Liperissä. Kunta aloitti toissa vuonna tuntiperusteisen laskutuksen perhepäivähoidossa ja vuorohoidossa. Viime vuonna uusi laskutustapa otettiin käyttöön kaikissa päiväkodeissa.

Uuden laskutuksen myötä lasten hoitoajat ovat lyhentyneet ja hoidontarve vähentynyt, joten kunnan ei ole tarvinnut palkata sijaisia entiseen tapaan.

– Vanhemmat ovat alkaneet sovittaa paremmin aikaansa ja lapset ovat olleet lyhyemmän aikaa hoidossa. Hoitomaksut ovat voineet jopa puolittua eli uudistus tuntuu myös vanhempien kukkarossa. Suurin voittaja on kuitenkin lapsi, joka saa olla enemmän aikaa kotona vanhempiensa kanssa, kiittää varhaiskasvatuksen johtaja Sirkka Korhonen.

Mita hyötyä tai haittaa tuntiperusteisesta maksujärjestelmästä on? Mihin muuhun mallia voisi soveltaa?