Hyppää sisältöön

Kesäteattereihin hurahtanut eläkeläismies kolusi toistakymmentä esitystä

Lahtelainen Harri Tolppala ei lähtenyt pitkälle kesälomareissulle, vaan kiersi kesäteattereita. Me emännän kanssa rakastamme kesäteatteria, hän kertoo.

Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Harri Tolppalan kesän urakka alkaa viimein olla päätöksessään. Urakaksi sitä voi luonnehtia, sillä mies on pitänyt kiinni tavoitteestaan: kesäteatterissa on käytävä pari kertaa viikossa.

– Vielä on kipinää jäljellä. Pari esitystä on koluttava läpi, hän kertoo.

Yhteensä Tolppala vaimoineen on ehtinyt kesän mittaan nähdä noin 15 eri esitystä. Idea kesäharrastukseen tuli osin olosuhteiden pakosta.

– Emäntä on aikuiskoulutuksessa eikä hänellä ollut kesälomaa. Kun emme päässeet kauemmaksi, päätimme käydä kesäteattereissa urakalla, Tolppala naureskelee.

Teatterikimarasta jäi käteen paljon. Tolppala luonnehtii rakastavansa kesäteatteria.

Kun emme päässeet kauemmaksi, päätimme käydä kesäteattereissa urakalla.

Harri Tolppala

– Ne ihmiset ovat valloittavia. He harjoittelevat kevään tai jopa talven esitystään, jotta me saamme nauttia siitä. Ammattiteatterit ovat luku sinänsä. Molemmissa on hyvät puolensa.

Tolppalan pariskunta kiersi kesäteatterilavoja eri puolilla Etelä-Suomea. Jos esityksistä pitäisi noukkia parhaat, kolmen kärki erottuisi Harri Tolppalan mukaan helposti.

Pirunpelto Tampereella oli toiseksi paras. Kolmanneksi paras oli Messilän Pieni lemmenleikki ja sen neljä komeasti laulavaa nuorta. Ykkönen oli Korvenkylän kesäteatteri. Se oli mahtava. Yli 30 näyttelijää ja Topi Sorsakosken upea tarina.

Näytelmien taiteelliseen puoleen Tolppalalla ei ole parannusehdotuksia, mutta käytännön järjestelyihin kylläkin.

– Katoksia saisi olla enemmän, ettei sade pilaa esityksiä.

Monessa kesäteatterissa on jo pantu pillit pussiin, mutta paikoin esityksiä on elokuussakin. Lajin ystävä miettii jo ensi kesää ja tulevia näytelmiä. Toiveita aiheiksikin löytyy.

– Olavi Virta -produktio olisi yksi. Siunattu hulluus kuulostaisi hyvältä myös.