Virtuaalirahan ympärille syntyy uusia yrityksiä – "Nörtit omaksuneet tosi hyvin"

Bitcoinien vaihtamisen ja muiden nettirahapalveluiden ympärillä toimii Suomessa ainakin kymmenkunta yritystä. Niistä suurimman toimitusjohtaja haaveilee jo toriostosten maksamisesta bittirahalla. Finanssivalvonnan mukaan myös sille on tullut kyselyitä uusiksi Bitcoin-vaihtajiksi mieliviltä yrityksiltä.

Kotimaa
Bitcoin-esite
Marianne Mattila / Yle

Bitcoin kasvattaa suosiotaan vauhdilla, kerrotaan Suomen suurimmasta nettirahapalveluita tarjoavasta yrityksestä. Bitcoinit ovat digitaalista valuuttaa, jonka käyttö tapahtuu esimerkiksi älypuhelimella tai tabletilla.

Jyväskyläläisen nettirahapalveluja tarjoavan Prasos Oy:n toimitusjohtajan Henry Braden mukaan Suomen markkinoille on kahdessa vuodessa tullut lukuisia uusia toimijoita, jotka esimerkiksi vaihtavat euroja Bitcoineiksi. Myös kansainvälisesti yritysten määrä on noussut sadoista tuhansiin.

– Homma on lähtenyt täysin lentoon. Ensimmäisen vuoden ajan saimme olla rauhassa, mutta nyt homma on siirtynyt selvästi uudelle tasolle ja uusia kilpailijoita on tällä hetkellä Suomessa jo noin kymmenen, kertoo Brade.

Seuraava askel on saada nettiraha käyttöön laajemmalle yleisölle.

Henry Brade

Myös Finanssivalvonnasta vahvistetaan, että sinne on tullut joitakin kyselyjä uusilta bittirahan vaihtajilta. Toimistopäällikkö Markku Koposen mukaan uusia yrittäjiä on kiinnostanut muun muassa se, säännelläänkö virtuaalirahan vaihtamista. Tällä hetkellä vastaus on ei: lähinnä sääntelyä on EU:n pankkivalvojan varoitus Bitcoinin riskeistä.

– Tällä hetkellä Bitcoin ei ole ihan marginaalinen, mutta ei kovin potentiaalinenkaan valuutta. Meille tulleet kyselyt ovat vielä aika pieni indikaattori sen kasvusta, Koponen sanoo.

Hänen mukaansa Finanssivalvonnalla ei ole "intressiä olla innovaatioiden jarruna". Lähinnä sen rooli Bitcoinin suhteen muuttuu, jos EU-tasolla tehdään päätös virtuaalirahamarkkinoiden valvomisesta.

Voiko virtuaalirahalla maksaa mansikkalaatikon?

Prasos Oy:n Henry Brade kollegoineen piti maanantaina Kuopion torilla kiertuetapahtumaa. Siinä ihmisille kerrottiin virtuaalivaluutasta, joka on tällä hetkellä enemmistölle vieras asia. Etupäässä Bitcoinin käyttäjäkunta koostuu IT-, raha- ja finanssiasioista kiinnostuneista 20–30-vuotiaista miehistä.

– Nörttimaailmassa Bitcoinit on omaksuttu tosi hyvin ja siellä se on jo tosi perusjuttu. Seuraava askel on saada nettiraha käyttöön laajemmalle yleisölle. Haasteita on, mutta en näe niitä mahdottomina, uskoo Brade.

Ennen Kuopion tapahtumaa Brade mainitsi tavoitteeksi, että jokin torin kaupoista saataisiin hyväksymään Bitcoin maksuvälineenä. Se jäi vielä haaveeksi – Braden mukaan muun muassa sen vuoksi, että tällä hetkellä nettirahan vastaanottaminen vaatii kauppiaalta kirjautumisen nettipalveluun ja jonkin päätelaitteen.

– Meillä on tulossa käyttöön paperikoodijuttu. Kun se saadaan valmiiksi, ainoastaan maksajalla täytyy olla päätelaite. Yritykselle riittää, että on paperilapulla QR-koodi. Se sopii erityisesti torikauppiaille.

Siilinjärvellä avattiin Bitcoin-automaatti

Finanssivalvonta seuraa Bitcoinin yleistymistä ja sen mahdollisia lieveilmiöitä, kuten huijauksia ja rahanpesua. Toimistopäällikkö Markku Koponen kuitenkin myöntää, että hänelle ei ole vielä tullut sellaisia vastaan Suomessa.

Tästä huolimatta nettirahaan on tarttunut ainakin Prasos Oy:n Henry Braden mielestä huono maine, joka hidastaa Bitcoinin yleistymistä kaupoissa hyväksyttynä maksuvälineenä. Hän viittaa turvallisuusriskeihin, hakkerointiin sekä puheeseen Bitcoinista laittoman kaupankäynnin maksuvälineenä netissä.

– Ala on kovassa murroksessa ja esimerkiksi Yhdysvalloissa on tapahtunut isoja juttuja, kun suuret verkkokaupat ovat ottaneet Bitcoinit käyttöön, viimeisimpänä Dell. On vain ajan kysymys, milloin Suomessa ensimmäinen isompi toimija ottaa nettirahan käyttöön, arvioi Brade.

Tällä hetkellä Bitcoin ei ole ihan marginaalinen, mutta ei kovin potentiaalinenkaan valuutta.

Markku Koponen

Kasvua on tapahtunut sekä käyttäjäkunnassa että Bitcoinin maksuvälineenä hyväksyvien yritysten määrässä. Myös Bitcoin-automaatteja eli bittimaatteja tulee kokoajan lisää. Tällä hetkellä niitä on muun muassa Siilinjärven Toivalassa ja Helsingin rautatieasemalla.

"Avainsanana itsesääntely"

Nettirahan riskeistä ja valvonnasta on puhuttu jonkin verran. Brade pitää mahdollista valvontaa haitallisena.

– Bitcoinia itsessään ei voi valvoa tai kontrolloida, mutta palvelun tarjoajia voisi. En kuitenkaan näe valvontaa hyvänä, koska nyt yrityksillä on matalampi kynnys lähteä tähän mukaan, kommentoi Brade.

Sen sijaan hän pitää avainsanana itsesääntelyä. Braden mukaan Suomeen ollaan parhaillaan perustamassa ainakin kahta yhdistystä ja itsesääntelyn kautta voidaan helposti valvoa toisia, koska netissä tieto leviää nopeasti.

– Nettimaailma on mahdollistanut uudenlaisen tavan toimia ilman järeätä sääntelyä. Netin kautta tieto kulkee nopeasti kuluttajalta toiselle ja jos joku toimii huonosti, niin tieto kyllä leviää ihan toisella tavalla kuin ennen, pohtii Brade.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus