Sotavainajien etsinnöille ei ole loppua – 10 000 edelleen kadoksissa

Sodissa kadonneiden sotilaiden etsinnät jatkuvat edelleen, lähes 70 vuotta sodan päättymisen jälkeen. Sallan sotavainajien etsintäryhmä kävi Venäjän puolella viimeksi pari viikkoa sitten etsimässä kolmea kadonnutta kaukopartiomiestä. Kadoksissa on noin 10 000 sotilasta, joista Sallan rintamalla etsittävänä on noin 90.

Kotimaa
Sallan sotavainajien etsintäryhmän johtaja Pekka Moilanen on tyypillisessä etsintämaastossa
Sallan sotavainajien etsintäryhmän johtaja Pekka Moilanen on tyypillisessä etsintämaastossa, pienen kummun reunassa, josta "avautuu" kosteampi maasto. Kuva antaa viitteen siitä, kuinka hankalaa etsintä on, kaikki on 70 vuodessa peitttynyt kasvullisuuden alle.Vesa Vaarama / Yle

Sallan sotavainajien etsintäryhmä on tehnyt sankarivainajien eteen töitä vuodesta 1992. Sotavainajia on löytynyt yli kaksisataa, joista tosin vain pieni osa on suomalaisia sotilaita.

– Meidän ryhmän toiminnan aikana on löydetty 11 suomalaista. Heistä 7 on tunnistettu, yksi on tuntematon ja loppujen kolmen tunnistaminen on meneillään, Sallan sotavainajien etsintäryhmän johtaja Pekka Moilanen kertoo.

Pitkäjänteistä työtä

Kesä on sotavainajien etsintöjen sesonkiaikaa – luonnollisesti. Ennen kuin maastoon lähdetään, tehdään taustatyöt huolellisesti.

– Arkistoista mahdollisimman tarkasti rajataan se alue, missä taistelu on käyty. Meillä on ryhmässä erikoismiehiä, jotka tutkivat arkistoja ja he sitten antavat tietoa missä kannattaa käydä tutkimassa. Koko talvi pohjustetaan sitä työtä, mitä maastossa sitten tehdään, Pekka Moilanen sanoo.

– Sen jälkeen ryhmä menee maastoon sille alueelle, missä sotilas tiettävästi on kadonnut. Missään tapauksessa ei kannata lähteä summassa etsimään.

Ryhmän tuoreimman etsintämatkan kohteena oli kolme kaukopartiomiestä, jotka katosivat partioryhmän jouduttua taistelukosketukseen venäläisten kanssa. Tietoja taistelusta ja alueesta oli saatu myös partion hengissä selvinneiltä sotilailta, mutta vainajia ei vielä tällä kertaa löydetty.

Etsintäalue on kaikesta esityöstä huolimatta iso – varsinkin kun sitä katsoo paikan päällä.

– Se on jo todella hyvä, jos saa rajattua alueen ympyrään jonka säde on 500 metriä, Moilanen sanoo.

Löytö saa kaikki hiljentymään

Viimeksi Moilasen ryhmä löysi kadonneen suomalaissotilaan jäännökset kaksi vuotta sitten. Vaikka työ on hidasta ja sitkeyttä vaativaa ja tulosta tulee harvoin, on se myös palkitsevaa.

Jokainen kerta kun sotavainaja löytyy, sykähdyttää se aivan omalla tavallaan.

– Se on aina niin erityinen se tunne kun vainaja sieltä löytyy. Se varmasti liikauttaa jokaista etsintäryhmän jäsentä ja kyllä siinä etsintäryhmä hiljentyy löytöpaikalla, Sallan sotavainajien etsintäryhmän johtaja Pekka Moilanen kertoo.

– Se on voimakas tunne – että tässä on suomalainen sotilas, joka on tehnyt viimeisen palveluksen isänmaalle.