Uusi toimija havittelee lisää lehtiä jaettavaksi Kainuussa

Sanomalehtien varhaisjakelun reitit pysyvät pääsääntöisesti ennallaan uuden jakelijan aloittaessa syyskuussa. Uusi toiminta on iso ponnistus maakunnassa, jossa on paljon maaseutureittejä ja vähenevät tilausmäärät.

Kotimaa
YLE / Teea Jokihaara

Sanomalehtien varhaisjakelun reitit pysyvät pääsääntöisesti ennallaan Kainuussa uuden jakelijan aloittaessa syyskuussa. Varhaisjakelua ja maaseudun viikonvaihejakelua hoitaa nelisenkymmentä jakajaa.

Jakelusta vastaa kainuulaisten lehtien painajan Suomalainen Lehtipainon tytäryhtiö SLP Jakelu Oy. Molempien yhtiöiden toimitusjohtaja Tenna Talvi-Pietarilan mukaan aluevaltaus tuo haasteita.

– Kainuu on hyvin iso alue ja reittejä on paljon. Toki riskinä on, että jaettava määrä valitettavasti vähenee koko ajan. Jatkossa on tarkoitus saada lisää muita lehtiä jaettavaksi.

Suomalainen Lehtipaino Oy painaa Alma Aluemedian tilattavia paikallislehtiä Kainuun Sanomia, Kuhmolaista, Sotkamo-lehteä ja Ylä-Kainuuta. Yritys on perustanut tytäryhtiökseen SLP Jakelun aluevaltausta varten.

– Lehtien painamisen ja postituksen jälkeen on luonnollista siirtyä myös jakeluun. Olemme innolla ottamassa uutta aluetta haltuumme, sanoo Talvi-Pietarila.

Työhakemuksia tuli reilu sata. Joukossa on entisiä itellalaisia. Se on meille positiivinen asia, että saadaan ammattilaisia jatkamaan meillä.

Tenna Talvi-Pietarila

Varhaisjakelu siirtyy syyskuussa Itella Postilta uudelle toimijalle. Muutos ei koske perusjakelussa eli niin sanotussa päiväpostin jakelussa jaettavia sanomalehtiä.

– Joitakin reittimuutoksia voi olla, mutta sen ei pitäisi asiakkaalle asti näkyä. Pieniä muutoksia on tehty, jotta voidaan toimia entistä paremmin, kertoo Talvi-Pietarila.

Toimitusjohtajan mukaan muutosta on ollut työlästä suunnitella.

– Iso työ on ollut rekrytoinnissa ja maaseutureittien suunnittelussa. Työhakemuksia tuli reilu sata. Joukossa on entisiä itellalaisia. Se on meille positiivinen asia, että saadaan ammattilaisia jatkamaan meillä. He ovat ennenkin tehneet tätä työtä, sanoo Talvi-Pietarila.