Hämeen Sanomat siirtyy tabloidiin vuodenvaihteessa – kirjasinlaji ja taittotyyli Alma Medialta

136-vuotias Hämeen Sanomat siirtyy vuoden 2015 alusta tabloidikokoon. Silloin muuttuvat myös lehden kirjasinlaji ja ilmoitushinnoittelussakin siirrytään ennakolta määriteltyihin ilmoituslaatikoihin.

Hämeen Sanomat siirtyi tabloid-kokoon 2015 Kuva: Miki Wallenius / Yle

Hämeen Sanomat esitteli tabloidilehtensä mallikappaletta yleisölle viikonvaihteessa pidetyillä Hämeenlinnan Elomessuilla.

Koelehdellä toimitus haluaa saada lukijoilta ja ilmoittajilta palautetta, jotta tabloidia voidaan hienosäätää vajaat puoli vuotta ennen h-hetkeä.

Lehti siirtyy nykyisestä broadsheetistä tabloidiin vuoden 2015 alussa.

Vaikka sivukoko pienenee puoleen nykyisestä, lupaa toimitus sisältöä olevan jatkossa yhtä paljon kuin ennenkin.

Vahvaa yhteistyötä Alma Median kanssa

Tavallinen lukija huomaa muutoksen koon muuttumisen lisäksi siitä, että lehti on jaettu jatkossa kahteen A- ja B-osaan. Lisäksi lehti on nidottu, joten se ei enää hajoa osiin.

Tarkkaavainen lukija huomaa myös, että lehden käyttämät kirjasinlajit muuttuvat.

Päätoimittaja Pauli Uusi-Kilposen mukaan syynä on Lännen Median kautta tapahtuva tiivis yhteistyö Alma Median lehtien kanssa. Fontti on sama kuin Aamulehdessä.

Yhteinen kirjasinfontti ja juttujen taittotyyli mahdollistaa sujuvamman juttuvaihdon ilman, että erilainen fontti hyppii lehden sivuilta silmille.

Lännen Media on 12 lehden yhteinen valtakunnallinen 40-hengen toimitus.

Lehti jakautuu nidottuihin A- ja B-osaan

Tabloidi Hämeen Sanomissa etusivu myydään jatkossakin mainoksille. Kolmossivu on premiääri, jossa esitellään lehden sisältöä. Uutiset alkavat sivulta viisi.

Lännen Media -toimituksen tekemät yhteiset jutut sijoitetaan paikallisten uutisten jälkeen. Lännen Media huolehtii kotimaan politiikkaan, ulkomaihin, talouteen ja yhteiskuntaan liittyvistä uutisista.

Hämeen Sanomien B-osassa julkaistaan juttuja ihmisistä ja ilmiöistä. Sinne tulevat myös kulttuuri, mielipideosasto, kalenteri sekä menot ja tv- ja radio-ohjelmat.

Lehden loppupäähän tulevat oman toimituksen urheilu-uutiset sekä säätiedot.

Jatkossa ei myydä palstamillejä vaan moduuleita

Päätoimittaja Pauli Uusi-Kilposen mukaan ilmoitukset taitetaan tabloidissa aina sivujen ulkolaitoihin tai alalaitaan. Ilmoitusten teossa lisätään automaatiota.

Esimerkiksi lehti ei jatkossa enää myy palstamillimetrejä, vaan ilmoittaja valitsee lukuisista erikokoista ilmoitusmoduuleista itselleen sopivan.

Tämä mahdollistaa sivujen nopeamman teknisen valmistamisen.