Hyppää sisältöön

Sipilä: Nato-kannatuksen nousu Ukrainan kriisissä ymmärrettävää

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä pitää ymmärrettävänä, että sotilasliitto Naton jäsenyyden kannatus on kasvanut Yle Uutisten kyselyssä. Sipilä kehottaa nyt odottamaan hallituksen katsausta Suomen turvallisuusyhteistyöstä.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä. Kuva: Yle

Entinen puolustusministeri, keskustan kansanedustaja Seppo Kääriäinen muistuttaa, ettei nykyinen sotilasliitto Naton kannatus ole korkein mittaustulos lähivuosikymmeninä.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä puolestaan pitää ymmärrettävänä, että Nato-jäsenyyden suosio kasvaa Ukrainan kriisin vuoksi.

- Kyllä se tietyllä tavalla on ymmärrettävää tällaisessa kriisissä kun turvallisuus puhututtaa, arvioi Sipilä Yle Uutisille keskustan puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän työvaliokuntien kokouksen yhteydessä Rovaniemellä.

Viime perjantaina Yle Uutisten julkaisemassa Taloustutkimuksen kyselyssä Nato-jäsenyyden kannatus oli noussut 26 prosenttiin.

Viime marraskuussa, juuri kun Ukrainan kriisi alkoi kärjistyä, Suomen jäsenyyden kannatus oli alhaisempi, 17 prosenttia. Maaliskuussa, heti Venäjän Krimin valloituksen jälkeen Nato-jäsenyyden suosio nousi 24 prosenttiin.

Nato-jäsenyyden suosio korkeimmillaan vuosina 1998-99

Vuosien 2009 ja 2010 mittauksissa Nato-jäsenyyden kannatus on ollut suunnilleen samalla tasolla kuin nyt. Taloustutkimuksen kyselyissä Nato-jäsenyyden kannatus on ollut korkeimmillaan vuosien 1998-99 vaihteessa reilun 30 prosentin tuntumassa.

Jugoslavian hajoamissotia käytiin pitkin 1990-lukua ja Kosovon sodassa Nato päätyi ilmapommituksiin serbejä vastaan keväällä 1999.

Sipilä odottaisi nyt hallituksen valmistelemaa katsausta turvallisuusyhteistyöstä. Katsaus on määrä julkistaa ensi vuoden alussa.

- Olen kannattanut sitä, että tehdään nyt huolellinen selvitys sekä Nato-jäsenyyden vaikutuksista että myöskin mahdollisuuksista tiivistää yhteistyötä Ruotsin kanssa, sanoo Sipilä.

- Tämä on hyvä tämä selvitys, mikä on nyt laitettu jalalle.