Retropelien hinnat nousussa – vaatekomeron perukoilla voi piillä kultakaivos

Alkuperäiskunnossa olevista peleistä saatetaan maksaa satoja euroja, jos ne vain ovat tarpeeksi harvinaisia.

Kuva: Tommi Pylkkö / Yle Uutisgrafiikka

Vanhat videopelit, eli niin sanotut retropelit ovat yhä enemmän valtavirran harrastus. Tämä näkyy myös pelien hinnoissa. Etenkin 1980- ja 90-luvuilla julkaistujen Nintendo-pelien hinnat saattavat nousta kymmeniä prosentteja vuodessa, kertoo pelien hintatietoja tilastoivan Gameberry.net (siirryt toiseen palveluun)-sivuston ylläpitäjä Jani Karttunen.

– Tämä johtuu siitä, että Nintendo käytti aikoinaan pahvikoteloita, jotka sen ajan lapset – nykyiset keräilijät – heittivät usein ensimmäisenä roskiin, Karttunen sanoo.

Keräilijät haluavat pelinsä mahdollisimman lähellä alkuperäiskuntoa, eli siis pakkausmuoveineen, pahvikoteloineen ja ohjekirjoineen.

Nostalgiankaipuuta ja eksotiikkaa

Retropeliharrastus on kasvattanut viime vuosina suosiotaan. Ilmiötä tutkinut Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin professori Jaakko Suominen kertoo, että ilmiön takana on keski-ikäistyvien pelaajien nostalgiankaipuu.

– Pelit keski-ikäistyvät samaan tapaan kuin rock-musiikki. Tiettyihin peleihin, aivan kuten tiettyihin bändeihinkin, saattaa syntyä teini-iässä vahva suhde, joka jatkuu sitten aikuisiällekin.

Pelkästään keski-ikäisten innostuksesta ei kuitenkaan ole kyse. Suomisen mukaan uuden sukupolven pelaajat etsiytyvät myös vanhojen pelien pariin. Teinejä ei tosin ohjaa nostalgia, vaan pikemminkin eksotiikka.

– Ja onhan tässä tietysti meneillään jonkinlainen muoti-ilmiö, Suominen sanoo.

Haukkana kirppareilla

Espoolainen retropeliharrastaja Jaakko Näsi innostui vanhoista peleistä pari vuotta sitten. Nykyään Näsillä on YouTube-kanava, (siirryt toiseen palveluun) jolle hän lataa pelivideoita. Nostalgia toi myös Näsin vanhojen pelien pariin.

– Kaikkein rakkaimpia ovat 8-bittisen Nintendon pelit, joita olen lapsena pelannut, Näsi kertoo.

Pelien kallistuminen näkyy myös pelaajayhteisössä. Monet harrastavat kirpputoreilla kiertelyä pelilöytöjen toivossa. Vaikka kiinnostus peleihin ja samalla tietämys niistä kasvavat, voi joku aina vahingossa laittaa parilla eurolla myyntiin satasten arvoisen pelin.

– Kirpputoreilla kannattaa olla haukkana paikalla.