1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Syyriaan lähteneet suomalaisjihadistit ovat tiivis verkosto

A-studio jäljitti 15 Suomesta Syyrian sotaan lähtenyttä. Suuri osa on vähintään tuttavia keskenään. Omaisten mukaan netti on radikalisoinut heidän lapsensa. Tutkija uskoo, että Suomessakin saattaa olla jonkinlaista värväystoimintaa.

Kuva: Yle

Viikko sitten suomalainen Hussein eli Huge esiintyi Islamilaisen valtion mainosvideolla. Hänen isänsä kertoi A-studiossa, miltä tuntui kun oma poika radikalisoitui.

– Menin shokkiin ja olin pettynyt itseeni isänä. Hän kääntyi radikaaliksi internetissä, Somalimaasta tavoitettu somalipoliitikko Faisal Ali Warabe totesi puhelinhaastattelussa.

Suojelupoliisin tiedossa on yli 40 Syyriaan lähtenyttä tai siellä käynyttä. Jäljitimme 15 lähtijää. Tietojemme mukaan heistä kolme on kuollut alueella. Kaikista kuolemantapauksista on uutisoitu.

Osa vaikuttaa hyvin radikaaleilta, osa näyttää ainakin alun perin halunneen mennä auttamaan kärsiviä uskonveljiä ja -sisaria. 15 joukosta löytyy peräti kuusi naista. Ainakin kolme heistä vaikuttaa matkustaneen Syyriaan miehensä kanssa, tosin yksi on sittemmin eronnut ja toinen jäänyt leskeksi jo kaksi kertaa. Jälkimmäisellä on lapsi ensimmäisestä liitosta.

Lähes kaikki tuntevat jotain kautta toisensa eli ovat vähintään tutuntuttuja. Keskinäisiä kontakteja löytyy useita. Ne eivät ole välttämättä syntyneet vielä Suomessa, mutta osalla on selvä sukulaisuus- tai kaverisuhde toiseen lähtijään.

Samaan havaintoon on päätynyt jihadismiin erikoistunut tutkija Juha Saarinen.

– Identifioimiani henkilöitä yhdistää eniten se, että heillä tuntuu olevan sosiaalinen side johonkin muuhun lähtijään. On ehkä ollut henkilö, joka on houkutellut heidät sinne tai he ovat sitten ehkä houkutelleet jonkun, kuvaa Maanpuolustuskorkeakoulun avustavana tutkijana työskentelevä Saarinen.

Netti ei yksin radikalisoi

Kaikki eivät ole olleet taisteluissa. Heillä on ollut lähdölle eri motiiveja.

– Ensinnäkin, humanitaarinen kriisi on Syyriassa merkittävä. Tämä on luonut turhautuneisuutta sunnimuslimien keskuudessa siitä, että kansainvälinen yhteisö ei ole halunnut tai pystynyt puuttumaan kriisiin, jolloin tiettyjen näkemysten mukaan heidän velvollisuutensa on lähteä sinne auttamaan joko humanitaarisista syistä tai taistelijan roolissa.

– Sitten on erityisesti radikalisoituneiden sunnimuslimien keskuudessa on sellaista reaktiota, että nyt lähdetään taistelemaan sunnimuslimienemmistön puolesta vääräuskoisia vastaan. Tämä on sellainen, joka on suomalaistenkin jihadistien keskuudessa on aika näkyvästi esillä, Saarinen sanoo.

A-studio teki sosiaalisen median kontaktien perusteella arvion siitä, millä tavoin Syyriaan lähteneet suomalaiset ovat verkostoituneet toisiinsa. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Muslimeiksi kääntyneitä kantasuomalaisia on A-studion jäljittämässä joukossa kaksi, joista toinen on kuollut ilmeisesti taisteluissa. Somalitaustaisia on varmuudella viisi. Loppujen etniset taustat vaihtelevat: heillä on juuria niin Balkanilla kuin arabimaassa, Namibiassa kuin Yhdysvalloissa.

Ylivoimainen osa on kotoisin pääkaupunkiseudulta, mutta muista kaupungeista tulevilla on heihin yhteyksiä.

Alueella jo olemassa olevat suomalaiskontaktit ovat Saarisen mielestä radikalisoitumisessa olennaisia. Hän suhtautuu skeptisesti selitykseen, että netti yksin radikalisoi.

– Suomessa on jonkin verran kuullut, että internetin välityksellä on pelkästään radikalisoiduttu tai on syrjäytyneitä, hyväksikäytettyjä ihmisiä, jotka ovat päätyneet huijattuina Syyriaan. Itse näkisin, että radikalisoitumisprosessi on monen osasyyn summa ja syrjäytyminen itsessäänkin aika subjektiivinen prosessi.

– Näen hyvin keskeisenä, että on yhteys sellaisiin henkilöihin, jotka joko pyrkivät inspiroimaan muita lähtemään tai fasilitoimaan heidän matkustustaan Syyriaan tai rekrytoimaan heitä suoraan.

Saarinen sanoo olevansa yllättynyt siitä, että Suomessa niin moni on lyhyessä ajassa ajautunut Isiksen kannattajaksi.

Omainen: "Poikani on mennyt humanitaariseen työhön"

Saimme yhteyden kahdeksan nuoren perheeseen tai kavereihin. Viiden lähipiiri suostui kertomaan jotain. Perheiden näkemyksissä korostui se, että oma lapsi on lähtenyt Syyriaan auttamaan, ei tappamaan.

– Hänellä ei ole videossa asetta kädessä. Hän ei todellakaan halua tappaa ihmisiä. Surullista että poikani on leimattu terroristiksi, suree videossa esiintyvän Husseinin äiti.

Äidin mukaan poika vain halusi johonkin muslimimaahan ja päätyi Syyriaan auttamaan ihmisiä yhdessä vaimonsa kanssa. Myöskään hänen serkkunsa ei ollut aseissa, äiti vakuuttaa.

Toinen äiti toteaa pojastaan ainoastaan näin.

– Hän meni tekemään humanitaarista työtä ja on jo poistunut, koska ei siellä mitään pystynyt tekemään. Hänellä ei ole ollut mitään tekemistä taisteluiden kanssa!

Tutkija Juha Saarinen uskoo, että osa on lähtenyt humanitaarisista syistä. Jotkut taistelijatkin voivat nähdä, että ovat auttamassa muita. Mutta konfliktialueelle lähtevä ei voi itse kontrolloida, mitä päätyy tekemään. Shokissa olevat perheet saattavat myös kieltäytyä uskomasta, että heidän lapsensa olisi liittynyt jihadistiseen ryhmään.

– Perheet ovat järkyttyneitä siitä, että heidän lapsiaan on lähtenyt. Se myös ehkä paljastaa, että radikalisoitumisprosessi on tapahtunut salassa perheeltä. Tähän on varmasti monen vaikea reagoida ja haetaan selittävää tekijää joko ulkopuolelta tai internetistä, Saarinen pohtii.

Tutkija: "Moskeijoiden liepeillä ehkä helppo rekrytoida"

Kiinni saamistamme perheenjäsenistä varsinkaan somalitaustaiset eivät uskoneet, että Suomessa olisi värväreitä. Muut eivät halunnut kommentoida.

– Suomessa ei ole terroristivärvääjiä, vaan heitä voi löytyä internetistä, ulkomailta. Täällä on hyvä olla, pieni yhteisö ja kaikki tuntevat toisensa, Husseinin äiti kuvaa.

– En ole kuullut että Suomessa olisi paikkoja tai henkilöitä, jotka värväisivät, toinen isä toteaa A-studiolle.

Yksi nuori perheenjäsen uskoo, että hänen veljeään ovat ohjanneet "Syyrian arabit".

– Ei näistä asioista edes puhuta Suomen moskeijoissa mitään, paitsi ettei kannata lähteä. Ei meidän uskontoon kuulu tappaminen. Mun veli löysi netistä luentoja. Se oli paljon netissä eikä käynyt töissä.

Tutkijana Saarinen ei ole törmännyt henkilöihin, jotka saarnaisivat radikaaliagendaa moskeijoissa.

– Suomessa ei ymmärtääkseni ole julkista paikkaa, missä rekrytointia tapahtuisi. Se ei tietysti tarkoita, etteikö tällaista paikkaa voisi olla. Moskeijoiden liepeillä on ehkä helppokin tehdä rekrytointi- tai inspirointityötä huomaamatta. Eiväthän moskeijoiden johtajat ihan kaikkea näe ja eivätkä kaikkeen pysty puuttumaan, hän puntaroi.

Isis-kontaktit auttavat matkajärjestelyissä?

Matkajärjestelyissä ilmeisesti saa apua, joko ulkomailta tai Suomesta. Joidenkin nuorten on kerrottu tyhjentäneen tietokoneensa ja peittäneen jälkiään niin hyvin, että ilman kokeneempien neuvoja se olisi ollut vaikeaa.

– Miten joku joka ei ole koskaan matkustanut Turkkiin, on osannut sinne mennä? Ei se osaisi olla siellä ilman apua. Luulen että jotkut arabit olivat sen mukana tai antoivat rahaa, nuori sukulainen uskoo.

Maanpuolustuskorkeakoulun Juha Saarisen mukaan Isiksen kaltainen hyvin organisoitunut terroristijärjestö ei edes ota riveihinsä ketään ilman etukäteiskontaktia.

– Kyllä olemassa oleva linkki auttaa ellei peräti ole vaatimus. Tietysti jihadistiryhmät suhtautuvat hyvin skeptisesti sellaisiin henkilöihin, joihin heillä ei ole kontaktia.

Hän arvelee, että osa suomalaistaistelijoista pyrkii suoraan rekrytoimaan muita suomalaisia, joko Syyriasta käsin tai palattuaan Suomesta käsin.

– Sitten on henkilöitä, jotka eivät halua itse matkustaa Syyriaan, mutta saattavat tuntea Syyriassa tällaisia henkilöitä, jotka joko kuuluvat ryhmään tai pystyvät fasilitoimaan henkilön pääsyä tällaiseen ryhmään. Mielestäni ei ole syytä olettaa, että niin kauan kuin konflikti jatkuu, tämä taistelijoiden virta lakkaisi, Saarinen sanoo.

Facebookissa samanmieliset löytävät toisensa

Ääri-islamilainen Isis-järjestö on taitava sosiaalisessa mediassa. Riipaisevat videot uskonkamppailusta vetoavat nuoriin, jotka ovat elämässään hukassa. Tulee tunne, että on pakko tehdä jotain. Toisista lähteneistä tulee idoleita. Facebookissa samanhenkiset löytävät helposti toisensa.

– Keskeinen elementti heidän propagandassaan pyrkii vetoamaan sunnimuslimeihin maailmanlaajuisesti, joilla on ehkä jonkilainen identiteettikriisi tai eivät oikein ole löytäneet sitä omaa viiteryhmään. Näitä he pyrkivät tuomaan Syyriaan, Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Juha Saarinen kertoo.

Kaikkien syrjäytyneisyys ole ilmiselvää. Näin puhuu kahden Syyriaan lähteneen koulutetun lapsen isä.

– Uskon että rasismi ja vihapuhe on ydinasia siinä, etteivät he olisi syrjäytyneet. Varhaisessa iässä maahanmuuttajataustaisia kohdellaan epäoikeudenmukaisemmin kuin suomalaisia lapsia.

– Suurin osa näistä lapsista on yhteiskunnan ulkopuolella. On helpompaa, että joku lähestyy ja syöttää radikaaliajatuksia. En nähnyt mitään merkkejä. Poikani haki yliopistoon. Yhtenä päivänä häneltä tuli viesti että hän on lähtenyt, isä huokaa.

Vanhemmat kertoivat A-studiolle myös turhautumisesta siihen, ettei poliisi tee mitään.

– Puoli vuotta ennen lähtöä huomasin, että tyttö oli muuttunut. Hän ei kuunnellut mitään muuta kuin miestään. Otin yhteyttä poliisiin. "Ei todistusaineistoa", he sanoivat. Synnyinmaassani näin ei pääsisi ikinä käymään, yksi isä sanoo.

– Poliisi sanoi, että hän on täysi-ikäinen ja voi mennä mihin haluaa. Hän on itse vastuussa itsestään. Häntä ei voi estää näin heikoin perustein, Husseinin äiti päivittelee.

Sekä hän että monet muut vetoavat nuoriinsa, jotta he palaisivat kotiin.

– Aina me sanotaan että tulkaa takas. Mutta ei ne ole tulossa. Ne haluaa asua muslimimaassa. Ehkä ne pelkää että tulis ongelmia jos ne tulis takas, nuori sukulainen sanoo murheellisena.