"Ei enää lemmenlukkoja" – Pariisi häätää rakastavaiset nettiin

Pariisi pystyttää kaupungin silloille sydänkylttejä, jotta pariskunnat jättäisivät vaaralliset lukot ripustamatta. Rakkauden kaupunki haluaa mieluummin yhteiskuvia perustamalleen sivustolle "Rakkautta ilman lukkoja".

Ulkomaat
Ponte des Arts silta
Lemmenlukkoja Seinen ylittävällä Pont des Artsin kävelysillalla 10. kesäkuuta.Yoan Valat / EPA

Pariisin kaupunki on ryhtynyt kampanjoimaan lemmenlukkoja vastaan.

Viime vuosina tuhannet rakastavaiset ympäri maailman ovat ikuistaneet suhteensa lemmenlukolla Seinen ylittävällä Pont des Artsin kävelysillalla. Tyypillisesti lemmenlukkoon kaiverretaan parin nimet, minkä jälkeen lukko kiinnitetään siltaan ja avain heitetään alas.

Pariisi on ilmoittanut pystyttävänsä kaupungin silloille keskiviikosta alkaen sydämenmuotoisia kylttejä, joissa kehotetaan lemmenlukon sijaan julistamaan rakkautta sähköisesti.

Ilmoitus ohjaa pariskuntaa ottamaan "selfien" eli omakuvan ja julkaisemaan sen kaupungin ylläpitämällä nettisivulla, "Rakkautta ilman lukkoja". Kylttitekstejä on määrä ilmestyä sekä ranskaksi että englanniksi ja espanjaksi.

– Siltamme eivät enää kestä rakkaudenosoituksianne, ei enää lukkoja, kylteissä lukee.

– Kyseessä on ensimmäinen askel laajemmassa toimintasuunnitelmassa... kertoaksemme, että lemmenlukot eivät ole hyväksi Pariisin kulttuuriperinnölle, ja että oikeastaan ne eivät ole ihanteellinen rakkauden symboli, sanoo kaupungin viranomainen uutistoimisto AFP:lle.

Kesäkuussa poliisi paimensi kiireellä turisteja poistumaan Pont des Artsin sillalta, kun osa siitä romahti lemmenlukkojen painosta. Lukkoja on vieri vieressä koko 155-metrisen sillan pituudelta ja kaiteen korkeudelta.

Kaduilla toimivat turistikrääsän myyjät tarjoavat jopa kahleissa roikkuvia lemmenlukkoja, jotta uusia voisi hivuttaa jo täpötäysiin siltarakenteisiin.

Lemmenlukot ovat löytäneet Ranskan pääkaupungissa myös muille silloille ja muuallekin kuin silloille. Eiffel-tornista poistettiin hiljattain 40 lemmenlukkoa. Moni pitää lukkoja paitsi turvallisuusuhkana, myös maisemanrumentajina.

Lemmenlukkojen vastaiseen adressiin on kerätty Pariisissa lähes 10 000 allekirjoitusta.

Lähteet: AFP