YK nimesi raadin tutkimaan Gazassa mahdollisesti tehtyjä sotarikoksia

Tutkinta koskee sekä Israelin että palestiinalaisten mahdollisia väärinkäytöksiä.

Ulkomaat
Doudou Diene ja Amal Alamuddin
Senegalilainen YK:n ihmisoikeusasiantuntija Doudou Diene (vas.) ja brittiläis-libanonilainen asianajaja Amal Alamuddin.Lurent Gillieron ja Facundo Arrizabalaga / EPA

YK nimesi maanantaina kolme asiantuntijaa kansainväliseen tutkintalautakuntaan, jonka tehtävänä on tutkia Israelin Gazan kaistaleelle kohdistaman sotilasoperaation aikana tapahtuneita mahdollisia ihmisoikeusrikkomuksia ja sotarikoksia.

Tutkinta koskee sekä Israelin että palestiinalaisten mahdollisia väärinkäytöksiä Gazan konfliktin aikana alkaen kesäkuun 13. päivästä 2014.

Tutkintalautakunnan johtajaksi nimitettiin kanadalainen kansainvälisen oikeuden professori William Schabas. Raadin kaksi muuta jäsentä ovat senegalilainen YK:n ihmisoikeusasiantuntija Doudou Diene sekä brittiläis-libanonilainen asianajaja Amal Alamuddin.

Tutkintalautakunnan on määrä raportoida löydöksistään YK:n ihmisoikeusneuvostolle maaliskuussa 2015. Israel on jo pitkään syyttänyt 47 valtiosta koostuvaa neuvostoa puolueellisuudesta.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Navi Pillayn mukaan Israel on iskenyt koteja, kouluja, sairaaloita ja Gazan ainoaa voimalaitosta sekä YK:n tiloja vastaan.

Pillayn mukaan palestiinalaisten Hamas-järjestö on puolestaan rikkonut kansainvälistä humanitaarista oikeutta ampumalla raketteja umpimähkään Israeliin.

Noin kuukauden kestäneen Gazan konfliktin aikana on kuollut ainakin 1 938 palestiinalaista ja 67 israelilaista.

Amal Alamuddin on kihloissa Hollywood-näyttelijä George Clooneyn kanssa.

Lähteet: Reuters