Haitissa tapahtui suuri vankilapako – yli 300 vankia karkuteillä

Haitin viranomaiset pelkäävät, että osa karkureista on jo paennut maasta. Turvatoimia maan rajoilla on kiristetty.

Ulkomaat

Haitissa käynnistyi laaja etsintäoperaatio sunnuntaina, kun 329 vankia pakeni pääkaupunki Port-au-Princen liepeillä sijaitsevasta ylitäydestä vankilasta. Pakoon johtaneen hyökkäyksen tavoitteeksi epäillään merkittävän liikemiehen pojan vapauttamista.

Joukkopako sai alkunsa, kun noin 15 asemiestä saapui kahdella kaupunkimaasturilla ennen puolta päivää vankilan eteen Croix-des-Bouquetsissa ja avasi tulen vartijoita kohti. Kaksi vartijaa haavoittui tulituksessa.

Haitin viranomaisten mukaan hyökkäys tapahtui vapaa-ajan toiminnalle varattuun aikaan. Vangit aloittivat mellakan ammuskelun alettua.

Hyökkäyksen tarkoituksena oli ilmeisesti vapauttaa vanki, joka kuuluu rikkaaseen perheeseen. Hän on ollut vangittuna odottamassa oikeudenkäyntiään vuodesta 2012 lähtien. Miehen epäillään johtaneen kidnappausjengiä Port-au-Princessä.

Haitin oikeusministeri Jean Renel Sanonin mukaan viranomaiset tutkivat, olivatko vankilaa vartioineet poliisit juonessa mukana.

Haitin viranomaiset pelkäävät, että osa karkureista on jo paennut maasta. Turvatoimia maan rajoilla on kiristetty. Lisäksi viranomaiset ovat pyytäneet apua virkaveljiltään naapurimaissa Dominikaanisessa tasavallassa ja Jamaikalla.

Poliisipäällikkö Godson Orleusin mukaan kymmenen paennutta vankia on saatu kiinni. Vankilassa oli paon aikaan 899 vankia, mikä ylitti maksimikapasiteetin noin 130 vangilla.

Croix-des-Bouquetsin kaupunki sijaitsee noin 13 kilometrin päässä Haitin pääkaupungista.

Lähteet: AP