1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Obama: Irakiin pian uuden pääministerin uusi hallitus

Yhdysvaltain presidentin mukaan Irakille ainoa kestävä ratkaisu on saada maahan eri kansaosat huomioon ottava hallitus.

Ulkomaat
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui mm. Irakin tilanteesta Valkoisen talon edustalla ennen lomalleen lähtöä 9. elokuuta.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui mm. Irakin tilanteesta Valkoisen talon edustalla ennen lomalleen lähtöä 9. elokuuta.Mandel Ngan / AFP / Lehtikuva

Presidentti Barack Obama toivoo, että Irak saa mahdollisimman nopeasti uuden hallituksen. Obama esitti myös tukensa Irakin parlamentin apulaispuhemiehelle Haidar al-Abadille, joka on määrätty muodostamaan hallitusta. Presidentti antoi lausuntonsa lomanviettopaikassaan Massachusettsissa.

Irakin poliittisessa johdossa tilanne on sekasortoinen, kun nykyinen pääministeri Nuri al-Maliki ei saanut jatkokautta. Al-Maliki pitää syrjättämistään laittomana.

Obama totesi puolestaan, että Irakille ainoa kestävä ratkaisu on saada maahan eri kansaosat huomioon ottava hallitus. Yhdysvallat on syyttänyt al-Malikia vaikeuksien lietsomisessa muutenkin vaikeassa tilanteessa, jossa ääri-islamilainen sunnimuslimien Isis-järjestö on vallannut laajoja alueita maasta.

Obama sanoi myös, että Yhdysvaltain ilma-iskut Isistä vastaan ovat onnistuneet ja ne ovat tukeneet kurditaistelijoita. Tuhannet ihmiset ovat paenneet Irakissa vuorille sunnijihadisteja. Jesidi-vähemmistöön kuuluville pakolaisille on pudotettu Yhdysvaltain koneista muun muassa juomavettä.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi