Kannustetaanko lapsia ylisuorittamiseen – miten vakavilta urheiluvammoilta voisi välttyä?

Monen nuoren urheilu-ura tai -harrastus päättyy kovien vaatimusten tai ylisuurten toiveiden ja vääränlaisen valmennuksen takia. Unohtuuko lapsi, kun aikuiset toteuttavat omia pyrkimyksiään ja haaveitaan? Millaisia kokemuksia sinulla on lasten huippu-urheilusta?

Osallistu
Lapsia jalkapalloharjoituksissa
YLE

Vakavat yksipuolisen harjoittelun aiheuttamat urheiluvammat ovat yhä yleisempiä ja yhä nuorempien urheilijoiden murheena.

Ortopedi, urheilulääkäri Tuomo Karila kertoo vain 11-vuotiaista lapsista, joiden vammat voivat olla hyvin vakavia. Valtaosin kyse on yksipuolisen harjoittelun aiheuttamista rasitusvammoista.

Karila kertoo myös, että muutaman valtalajin parhaiten menestyneistä joukkueista jokaisesta löytyy vähintään viisi, pahimmillaan jopa kymmenen alle 15-vuotiasta nuorta, joiden selkä oirehtii.

Urheilulääkäri Tuomo Karila ja liikunnanohjaaja, fysiikkavalmentaja Jouni Bergdahl sysäävät vastuun vanhemmille, valmentajille, urheilujohtajille ja urheilun taustavaikuttajille.

Karila ja Bergdahl moittivat urheilujärjestelmäämme myös liian yksipuoliseksi. Laji pitää valita jo ennen murrosikää ja 12-vuotiaan pitäisi harrastaa vain sitä yhtä ja ainoaa lajia.

Unohtuuko lapsi, kun aikuiset toteuttavat omia pyrkimyksiään ja haaveitaan? Kannustetaanko lapsia ylisuorittamiseen? Miten vakavilta urheiluvammoilta voisi välttyä?