Koiratkin tarvitsevat luovutettua verta

Verenluovuttajaksi sopiva koira on terve, rokotettu ja madotettu 2-7-vuotias ja painoltaan vähintään 25 kg. Koirilla on laskentatavasta riippuen seitsemän tai kahdeksan veriryhmää.

Kotimaa
Koirien verinäytepurkkeja rasiassa.
Ukon verinäyte päätyy Biomedicumiin Helsinkiin muiden 40 000 verinäytteen joukkoon.Yle

Jyväskylään on perustettu koirien veripankki. Pankin tarkoituksena on palvella Keski- ja Pohjois-Suomen koiranveritarpeita.

– Verituotteita tarvitaan hätäisemmissä tilanteissa, ja nyt saimme Suomen Veripalvelulta lahjoituksena täydellisen veripankkilaitteiston. Sillä pystymme tekemään kaikki verituotteet, jotka Veripalvelu tekee ihmispuolella, kertoo eläinlääkäri Teppo Heinola eläinlääkäriasema Animagista.

Koira vuotaa verta siinä missä ihminenkin

Tyypillisesti koira tarvitsee luovutetusta verestä valmistettuja verituotteita samantyyppisissä tilanteissa, joissa ihminenkin niitä tarvitsee.

– Akuutit verenvuototapaukset, tapaturmat ja leikkaukset, joissa koira on menettänyt niin paljon verta ja punasoluja, että se ei kykene happea elimistössään kierrättämään, Heinola luettelee.

Erojakin ihmisten ja koirien välillä on.

Eniten plasmaa kuluu tällä hetkellä kyynpuremiin.

Teppo Heinola

– Eniten plasmaa kuluu tällä hetkellä kyynpuremiin. Kyyn myrkky vie hyytymistekijät verenkierrosta, ja nämä potilaat menettävät proteiineja pois verenkierrosta ympäröiviin kudoksiin. Ilman asiallista hoitoa tällainen koira menehtyy. Ennen olemme joutuneet lähettämään kyynpurematapaukset Helsinkiin tai Hattulaan, mikä on monesti ollut mahdotonta, Heinola sanoo.

Elimistö kääntyy itseään vastaan

Koiralla esiintyy myös autoimmuunisairaus, jossa elimistön puolustusjärjestelmä alkaa tuhota sen omia punasoluja. Sitä hoidetaan lääkkeiden lisäksi luovutetuilla punasoluilla.

– Juuri tähän liittyen veripankin idea syntyi. Meillä oli koiria, joille emme voineet tarjota hoitoa ja Helsinkiin siirtyminen ei ollut mahdollista. Oma koirani oli luovuttanut jo niin monta kertaa, että se on jo luovutuskiellossa, Heinola kertoo.

Kolmas koirien veripankki Suomessa

Jyväskylän veripankki on Suomen kolmas koirien veripankki. Kaksi muuta ovat Helsingin yliopistolla ja Hattulassa. Tarvittavat verituotteet on tähän asti saatu Helsingistä. Jyväskylässä on tarvetta luovuttajakoirille.

Kaikki otettu veri ja plasma on kulunut, ja enemmänkin olisi mennyt.

Teppo Heinola

– Alkuun arvioimme, että tarve ei Jyväskylässä olisi ollut aivan näin suuri kuin mitä se nyt on ollut. Kaikki otettu veri ja plasma on kulunut, ja enemmänkin olisi mennyt, Heinola toteaa.

Animagi onkin laajentamassa vapaaehtoisuuteen perustuvaa veripalvelutoimintaansa.

– Kaikki on nyt testattu ja toimivaksi havaittu, ja verelle on tarvetta, Heinola linjaa.

Seitsemän veriryhmän laji

Koirilla on laskentatavasta riippuen seitsemän tai kahdeksan veriryhmää. Näistä kaksi on verenluovutuksen kannalta merkitseviä.

– Vain nämä kaksi ovat koiran henkeä uhkaavia, jos tehdään siirto virheellisellä verellä, siksi vain ne tarvitsee erotella toisistaan, Heinola sanoo.

Koiran veriryhmä selvitetään aina luovutuksessa ja luovutetun veren annossa.

Sama määrä verta kuin ihmiseltä

Verenluovutuksessa koiralta otetaan saman verran verta kuin ihmiseltäkin, eli 450 grammaa. Siksi pienemmät koirat eivät sovellu luovuttajiksi.

– 25 kiloa pitäisi koiran painaa, jotta verta ei lähde liikaa. Iän pitäisi olla 2-7 vuotta, eikä koiralle saisi olla tehtynä verensiirtoa. Jos koiralle on annettu luovutettua verta jossain elämänvaiheessa, se on voinut kehittää vasta-aineita, ja tästä voi seurata ongelmia, Heinola kertoo.

Veriryhmän lisäksi koiran verinäytteestä katsotaan pieni verenkuva sekä maksa- ja munuaisarvot. Näin voidaan selvittää, että luovuttaja on varmasti terve.

Rotu ei vaikuta

Koirat muodostavat yhden lajin, joten luovuttajan ja vastaanottajan roduilla ei ole veren kannalta merkitystä.

– Joillain roduilla on hieman enemmän luovutukseen soveliasta verta. Suomessa saksanpaimenkoirissa näyttäisi olevan paljon miinusverta, eli sellaista, jota voi luovuttaa kaikille koirille, sanoo Heinola.

Veripankin tavoitteena on, että helppoa verta olisi mahdollisimman paljon.

Teppo Heinolaa haastatteli Yle Keski-Suomelle Terhi Pirilä-Porvali.