1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

1950-luvulta säilynyt leffateatteri kaupittelee nostalgiaa – 81-vuotias koneenkäyttäjä yhä puikoissa

Turkulainen elokuvateatteri Kino Domino on alkanut jälleen näyttää klassikkoelokuvia, joista osa esitetään vanhoina filmikopioina. Avajaisvuonna 1956 aloittanut filmikoneenkäyttäjä Reino Vahteri on edelleen mukana toiminnassa.

kulttuuri

Elokuvateatteri Kino Domino avasi ovensa Turussa vuonna 1956. Reino Vahteri aloitti työskentelyn elokuvateatterin konehuoneessa samana vuonna. Sitä ennen Vahteri oli käynyt filmikoneenkäyttäjiltä vaadittavan noin kuukauden mittaisen kurssin Helsingissä.

– Aloitin kun täytin 18, mutta oli siinä aikaisemmin vähän vilppiäkin, kun koneenhoitajista oli silloin aika pula. Tulin firmaan jo 1948 juoksupojaksi. Olin vahtimestarina ja jokapaikanhöylänä, Vahteri sanoo.

Nyt miltei 60 vuotta avaamisen jälkeen Kino Domino on alkanut jälleen näyttää vanhoja filmikopioita. Reino Vahteri toimii edelleen aina tarvittaessa elokuvateatterin koneenkäyttäjänä, osaavia filmin käsittelijöitä kun on harvassa.

Vahteri on 81-vuotias, mutta ikä ei näy työn tahdissa. Kulku Kino Dominon konehuoneeseen käy jyrkkien kierreportaiden kautta. Välillä Vahteri rientää vaihtamaan filmikeloja kesken haastattelun. Työ on hyvin fyysistä, mutta painavat kiekot vaihtuvat filmikoneeseen ripeästi ja vuosikymmenien kokemuksella.

– Se on tämä nykyaika, kun filmejä kuljetetaan povitaskuissa. Ennen kannoin niitä viisi kappaletta, siinä oli 30 kiloa filmiä. Pyörän takana oli kärry kun menin. Rautateillä kulki silloin kaikki filmit.

Elokuvatoiminta ollut viime vuosina sivuroolissa

Kun Kino Domino avattiin vuonna 1956, Turkuun tulivat myös ensimmäiset televisiot. Televisioasema perustettiin Samppalinnanmäelle. (siirryt toiseen palveluun) Televisioiden muisteleminen naurattaa Vahteria.

– Ei Turussa ollut kuin jotain viisikymmentä telkkaria silloin aluksi. Niistäkin oli puolet Vanun ja Wiklundin ja muiden liikkeiden ikkunoilla.

Se on tämä nykyaika, kun filmejä kuljetetaan povitaskuissa.

Reino Vahteri

Vuonna 1985 Kino Domino jouduttiin ensimmäisen kerran sulkemaan kesäksi kävijäkadon takia. Se ei ollut ainoa elokuvateatteri Turussa, joka joutui laittamaan lapun väliaikaisesti luukulle.

Elokuvateatterit kävivät 80-luvulla läpi murrosvaihetta, kun videokasetit alkoivat yleistyä. Vuosien saatossa tilanne eteni hiljalleen niin, että Kino Dominon ohjelmistoa jouduttiin harventamaan jatkuvasti. Lopulta säännöllinen julkinen toiminta päättyi vuonna 1994.

Vanhalle ajalle uskotaan olevan kysyntää

Viimeiset parikymmentä vuotta ovat olleet Kino Dominossa hyvin hiljaisia. Ohjelmistossa on ollut lähinnä elokuvakerhojen näytöksiä, mutta viime vuosina kerhotkin ovat siirtyneet Logomoon. Sen jälkeen vuosikymmeniä vanha elokuvateatteri on toiminut lähinnä kokoustilana yksityistilaisuuksille.

Kino Domino rikkoi pitkän hiljaisuuden touko-kesäkuun vaihteessa alkamalla näyttää muun muassa Charles Chaplinin klassikkoja non-stop-näytöksinä.

– Oikeastaan voisi kysyä, että miksi vasta nyt. Klassikkoelokuville on valtava kysyntä. Kerhoissahan filmit menevät vain kerran tiettynä viikonpäivänä määrättyyn kellonaikaan. Meillä on suurin piirtein aina viikko samaa filmiä, kertoo Mikko Syrjänen ML Media Livistä, joka nykyään omistaa Kino Dominon.

Reino Vahteri Kino Dominon filmihuoneessa.
Reino Vahterin filminkäsittelytaidoille on edelleen tarvetta. Elokuvateatteri on taltioinut digitaalikopioksi vanhan Turku illalla -nimisen elokuvan, jossa myös Kino Domino vilahtaa.Esa Töykkälä / Yle

Kino Dominon elokuvateatterin penkit on uusittu 80-luvun alussa, mutta niitä lukuunottamatta sisätiloja ei ole entisöity. Yksityiskohdat valokylttejä, lippuluukkua ja popcorn-myyntipistettä myöten näyttävät yhä samalta kuin 50-luvullakin.

– Ihmisillä on vahva nostalgianälkä. Maailma muuttuu vieläkin nopeammin kuin ennen. Ihmiset haluavat palata ajatuksissaan johonkin sellaiseen, mikä on ollut ja pysyy muistoissa, vaikka maailma ei enää ole sellainen. Ehkä sellainen 50-lukulaisuus on vähän muodissa, Syrjänen sanoo.

Filmin ystäviä löytyy aina

Filmin sinnittely digitaalisen elokuvan jaloissa herättää usein tunteikasta väittelyä niin elokuvateollisuuden sisällä kuin harrastajienkin kesken. Esimerkiksi ohjaaja Aki Kaurismäki pitää digitaalista teknologiaa "paholaisen keksintönä" ja on todennut, että digitalisoitu Casablanca on rikos ihmisyyttä vastaan (siirryt toiseen palveluun).

Vuoden alussa Suomessa ensi-iltaan tullut _The Wolf of Wall Street _otti historiallisen harppauksen: se oli ensimmäinen suuren Hollywood-studion elokuva, joka päätyi teatterilevitykseen ainoastaan digitaalimuodossa (siirryt toiseen palveluun). Sitä ei levitetty lainkaan filmikopioina.

Ihmisillä on vahva nostalgianälkä.

Mikko Syrjänen, ML Media Liv

Digi valtaa alaa, mutta aina jostain kuitenkin nostaa päätään pieni ja äänekäs joukko, joka kaipaa kaihoisasti filmin perään. Sellaisen joukon kysyntään Kino Dominon kaltaiset elokuvateatterit pyrkivät vastaamaan.

Ja silloin tarvitaan apua ammattilaiselta, joka hallitsee yli sata vuotta vanhan elokuvatekniikan käsittelyn.

– Siinä on vähän se, kun en oikein osaa sanoa ei, Reino Vahteri toteaa hymyillen.

"Jokainen filmi opettaa jotain"

Vahteri on aina tehnyt töitä käsillään. Pikkupoikana hän suoristi nauloja laudoista, joita käytettiin rakennustyömailla uudelleen. Eläkkeelle hän jäi Starkilta. Elokuvateatterin konehuoneessa työskentely on tuntunut aina samanlaiselta käytännön käsityöltä kuin puutavaran käsittely sahalla.

Vahteri on merkannut kaikki Kino Dominossa näytetyt filmit konehuoneessa pidettävään päiväkirjaan. Satojen merkintöjen joukosta on mahdotonta valita suosikkia. Vahteri mainitsee silti ainakin Ohukaisen ja Paksukaisen sekä Marxin veljekset, joiden tuotantoa Kino Domino pyrkii saamaan uudelleen ohjelmistoonsa.

– Ja vanhat näyttelijät, Marilyn Monroet ja Gregory Peckit ja nämä, niiden kuvat kaikki katsoin. Nykyäänhän ei semmoisia idoleja enää tulekaan, kun filmitähdet vaihtuvat joka vuosi. Ei niitä huonoja kuvia ole oikein ollut. Kyllä aina on jotain mielenkiintoista. Jokainen filmi opettaa jotain, Vahteri sanoo.

Toisen kuvan kuvatekstiä korjattu klo 12.47. Kino Domino on taltioinut digitaalikopioksi vain yhden elokuvan (Turku illalla).

Lue seuraavaksi