Pekkarinen: TVO:n ja Fortumin ydinvoimaluvat seuraavan eduskunnan päätettäväksi

TVO on hakenut lykkäystä Olkiluoto 4 -voimalan rakennusluvalle. Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtajan Mauri Pekkarisen (kesk.) mielestä ydinvoimalupia ei pidä myöntää yhtiöille varastoon. Fortumin Loviisan voimaloiden korvaaminen ja Olkiluoto 4 tulisi arvioida seuraavan eduskunnan aikana. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) ei halua vielä kommentoida Pekkarisen ehdotusta.

Kotimaa
Mauri Pekkarinen.
Mauri Pekkarinen.Yle

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen (kesk.) ehdottaa, että seuraavan eduskunnan ja hallituksen tulisi käsitellä Teollisuuden Voiman hakemus Olkiluoto 4 -hankkeesta. Myös päätökset korvaavista investoinneista Fortumin Loviisan kahdesta voimalasta tulisi tehdä vasta ensi keväänä valittavan eduskunnan aikana.

– Taloustaantuma Euroopassa on hidastanut sähkönkulutuksen kasvun ennusteita ratkaisevasti. Ei ole syytä kiirehtiä ja myöntää TVO:lle uutta periaatelupaa "varastoon", josta se realisoituisi vasta vuosien päästä, toteaa Pekkarinen.

Murheenkryyni Olkiluoto 3 hidastaa uuden voimalan rakentamista

Edellinen eduskunta teki myönteisen periaatepäätöksen jo vuonna 2010 TVO:n sekä Fennovoiman ydinvoimahankkeista. Lupaa havitteli tuolloin myös Fortum.

Periaatepäätöksen jälkeen tilanne on kuitenkin muuttunut huomattavasti. Fennovoiman Pyhäjoelle suunnitellun ydinvoimalan laitetoimittaja on vaihtunut venäläiseen Rosatomiin, ja yhtiön omistuspohja on muuttunut paljon. Ydinvoimalan on tarkoitus valmistua vuonna 2024.

TVO jätti puolestaan keväällä hakemuksen valtioneuvostolle aiemman periaatepäätöksen täydentämiseksi Olkiluoto 4 -hankkeen ajoituksen osalta. Määräaika rakennusluvan jättämiselle on kesäkuun lopussa vuonna 2015. Yhtiön mukaan Olkiluoto 3 -laitosyksikön viivästymisen vuoksi päätöksiä rakentamisesta ei kuitenkaan ehditä tekemään määräajassa. Olkiluoto 3 on jo vuosia aikataulusta jäljessä.

– Kun TVO ei kerran ole valmis toteuttamaan hanketta alkuperäisessä aikataulussa, niin hankkeen arviointi pitäisi jättää seuraavalle eduskunnalle. Siinä yhteydessä tulisi myös arvioida, miten Olkiluoto 4 suhtautuu Fortumin korvaaviin investointeihin, sanoo Pekkarinen.

TVO esittää rakennusluvan jättämiselle viiden vuoden jatkoaikaa. Sähkötuontanto alkaisi siis vasta 2020-luvun loppupuolella.

Fennovoiman pysyttävä kotimaisessa omistuksessa

Pekkarinen pitää selvänä, että Suomessa ei ole tarvetta kaikille kolmelle (TVO, Fennovoima ja Fortum) hankkeelle. Hän ei ota suoraan kantaa TVO:n tai Fortumin voimaloiden puolesta. Fennovoiman osalta hän toistaa kantansa, jonka mukaan yhtiön omistuksen on oltava vahvasti kotimaisissa käsissä.

– Jos Rosatom olisi merkittävä omistaja, reaktoritoimittaja sekä polttoainetoimittaja, niin puhevalta olisi turhan vahvasti yhdellä osapuolella, arvioi Pekkarinen.

Fennovoiman osalta Pekkarinen ei näe tarvetta siirtää päätöksentekoa seuraavalle hallitukselle, jos hanke etenee aikataulussa. Fennovoiman ydinvoimalupaa on tarkoitus käsitellä hallituksessa elokuussa.

Pekkarisen johtama talousvaliokunta vieraili tiistaina Kotkassa.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) ei halua vielä kommentoida Pekkarisen ehdotusta, koska asiasta on virkamiesselvitys käynnissä. Vapaavuori on aiemmin todennut, että Olkiluoto nelosen periaateluvan täydentäminen pitäisi viedä hallitukseen syksyn aikana.